Kajmakowy sernik
-1 kg sera na sernik ja dałam z wiaderka
-2 całe jajka
-2 żółtka
-2 budynie waniliowe
-niepełna szklanka cukru
-15 dag masła albo margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-około 200 g masy kajmakowej
Kajmakowa pianka
-2 szklanki śmietany kremówki 30%
-2 łyżki żelatyny
-około 200 g masy kajmakowej
Dodatkowo
-krakersy Artur solone od Dr Gerard 175 g
-szklanka orzechów ziemnych posiekanych solonych
Sposób przygotowania: masło ucieram z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaję jajka i żółtka. Do utartej masy dodaję budynie w proszku, proszek do pieczenia, ser, kajmak i dokładnie mieszam. Masę serową przekładam do blaszki (około 24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony sernik odstawiam do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję kajmak oraz wystudzoną żelatynę i dokładnie miksuję. Na zimny sernik rozkładam krakersy i wykładam piankę. Wierzch obsypuję posiekanymi orzechami ziemnymi i odstawiam do lodówki do stężenia. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie niezastąpione krakersy od Dr Gerarda, wtedy uzyskacie niepowtarzalny smak. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz