wtorek, 29 czerwca 2021

Gofry na upał.

 

Jakieś pomysły na coś słodkiego do kawy w upalne dni? Ja polecam osobiście słodycze markizy Dr Gerarda ,ale ostatnio poszukałem coś lepszego, ale smaczne prawie tak samo jak krakers Artura czy ciastka pełnoziarniste.

Najlepsze gofry, dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste. Pyszne z bitą śmietaną i owocami, idealne na deser!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków

  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego

  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Gofrownicę rozgrzać do wymaganej temperatury.

W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami.

I do tego ciastka kremisie. Pamiętajcie o DrGerard na facebooku https://www.facebook.com/drGerardPL/, gdzie jest wiele ciekawych informacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz