Czarny bez i inne zioła.
Jak już wcześniej pisałam czarny bez ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. O Tej porze zbieramy kwiaty białe baldachy czarnego bzu. Jak zrobić z nich pyszny syrop na jesienne przeziębienia. Ja podam przepis na małą porcję. Ja robię potrójną dawkę jak jest dobry rok. A w tym roku są piękne, zdrowe baldachy. Potrzebujemy od 35 do 40 kwiatów bzu, dwa litry wody, dwa kilogramy cukru, sześć cytryn a właściwie sok z nich wyciśnięty, Kwiat wyłożyć na papierze najlepiej na parapecie na słońcu aby wszystkie robaki z nich wyszły. Następnie wlewamy do garnka wodę dodajemy cukier gotujemy. Dodajemy kwiaty i gotujemy piętnaście minut na małym ogniu. Odstawiamy na 48 godzin. Cedzimy przez gazę. Podgotowujemy dziesięć minut i gorące wlewamy do małych słoików. Potem jak znalazł do herbatki oraz herbatników lub ciastek deserowych Listki czy ciastek pełnoziarnistych. dr Gerarda. Kto ma ogród lub działkę a na nich czarną porzeczkę to może przygotować pyszną zdrową nalewkę z młodych jej listków. Potrzebujemy pół kilograma młodych, świeżych listków i młodych pędów czarnej porzeczki, sok z jednej cytryny, pół litra wódki oraz trzysta gram cukru. Liście i pędy wkładamy do słoja. Zalewamy je wódką. Odstawiamy na tydzień w słoneczne miejsce, a później na kolejne trzy tygodnie w miejsce ciemne. Zlewamy nalewkę i zasypujemy listki cukrem a do alkoholu dodajemy sok z cytryny. Kiedy cukier się rozpuści, zlewamy syrop i dodajemy do wódki. Odstawiamy na sześć miejscy aby się przegryzło. Nalewamy do butelek i gotowe na chłodne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz