poniedziałek, 28 czerwca 2021

Deser z rabarbarem.

W takie upalne dni, jakie teraz mamy, najlepszym sposobem by zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do porannej kawy, to najlepiej zaopatrzyć się w słodycze Dr Gerarda. Jest pewne, że słodycze Dr Gerarda spełnią nasze oczekiwania. Każdy znajdzie dla siebie coś co zapewne polubi. Kiedy raz coś zjesz z tych pysznych słodyczy, to zapewne będziesz już zawsze szukał właśnie tej firmy coś słodkiego do kawy i nie tylko do kawy. Jednym z hitów to są ciastka pełnoziarniste VIT’AM. Do wyboru mamy: VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE -Pełnoziarniste ciastka zbożowe ze śliwkami i kawałkami czekolady wzbogacone w witaminy i składniki mineralne, VIT’AM APPLE AND RAISINS -Pełnoziarniste ciastka zbożowe z jabłkami i rodzynkami wzbogacone w witaminy i składniki mineralne, lub VIT’AM MILK AND CHOCOLATE Pełnoziarniste ciastka zbożowe z kawałkami czekolady i z mlekiem wzbogacone w witaminy i składniki mineralne Ciastka Dr Gerarda również możemy wykorzystać do przyżądzania wszelkiego rodzaju deserów, czy nawet jako składniki do ciast. Proponuję wykorzystać ciastka VIT’AM MILK AND CHOCOLATE jako spodu do deseru z rabarbarem. Ten slodko kwaśnty smek tego deseru, będzie wyśmienitym dodatkiem do kawy w te upalne dni. Oto przepis na deser przekładamy herbatnikami z rabarbarem i budyniem. Potrzebne składniki L: Na warstwę z rabarbaru: -800 g rabarbaru -7 łyżek cukru -1 galaretka cytrynowa Na warstwę budyniową: -2 budynie śmietankowe -750ml mleka -4 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny Dodatkowo: -300 g ciastek VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE -Dr Gerarda -2 galaretki wiśniowe Sposób wykonania: Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na 2 cm kawałki. W rondlu do którego wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier, zagotowujemy i podsmażamy do prawie całkowitego rozpuszczenia się rabarbaru. Do gorącej masy rabarbarowej wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (nie gotujemy). Pozostawiamy do przestudzenia. Dno formy wykładamy warstwą ciastek VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE, na którą rozsmarowujemy wystudzoną masę rabarbarową z galaretką. Formę wstawiamy na ok 10 min. do lodówki. Przygotowujemy masę budyniową. W mleku zagotowujemy budyń zgodnie z przepisem dodając cukier i pozostawić do wyduszenia. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozjuszenia. Lekko przestudzoną żelatynę dodajemy do budyniu i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia. Tak przygotowaną masę budyniową rozkładamy na warstwie rabarbarowej. Układamy następną warstwę ciastek VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE. W 750 ml gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki wiśniowe. Gdy galaretki przestygną, wylewamy na warstw ciastek. Tak p;przygotowany deser wstawiamy do lodówki na min. 6 godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz