poniedziałek, 28 czerwca 2021
Deser z rabarbarem.
W takie upalne dni, jakie teraz mamy, najlepszym sposobem by zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do porannej kawy, to najlepiej zaopatrzyć się w słodycze Dr Gerarda. Jest pewne, że słodycze Dr Gerarda spełnią nasze oczekiwania. Każdy znajdzie dla siebie coś co zapewne polubi. Kiedy raz coś zjesz z tych pysznych słodyczy, to zapewne będziesz już zawsze szukał właśnie tej firmy coś słodkiego do kawy i nie tylko do kawy. Jednym z hitów to są ciastka pełnoziarniste VIT’AM.
Do wyboru mamy:
VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe ze śliwkami i kawałkami czekolady wzbogacone w witaminy i składniki mineralne,
VIT’AM APPLE AND RAISINS
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe z jabłkami i rodzynkami wzbogacone w witaminy i składniki mineralne, lub
VIT’AM MILK AND CHOCOLATE
Pełnoziarniste ciastka zbożowe z kawałkami czekolady i z mlekiem wzbogacone w witaminy i składniki mineralne
Ciastka Dr Gerarda również możemy wykorzystać do przyżądzania wszelkiego rodzaju deserów, czy nawet jako składniki do ciast.
Proponuję wykorzystać ciastka VIT’AM MILK AND CHOCOLATE jako spodu do deseru z rabarbarem. Ten slodko kwaśnty smek tego deseru, będzie wyśmienitym dodatkiem do kawy w te upalne dni.
Oto przepis na deser przekładamy herbatnikami z rabarbarem i budyniem.
Potrzebne składniki L:
Na warstwę z rabarbaru:
-800 g rabarbaru
-7 łyżek cukru
-1 galaretka cytrynowa
Na warstwę budyniową:
-2 budynie śmietankowe
-750ml mleka
-4 łyżki cukru
-2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
-300 g ciastek VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE -Dr Gerarda
-2 galaretki wiśniowe
Sposób wykonania:
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na 2 cm kawałki. W rondlu do którego wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier, zagotowujemy i podsmażamy do prawie całkowitego rozpuszczenia się rabarbaru.
Do gorącej masy rabarbarowej wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (nie gotujemy).
Pozostawiamy do przestudzenia.
Dno formy wykładamy warstwą ciastek VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE, na którą rozsmarowujemy wystudzoną masę rabarbarową z galaretką.
Formę wstawiamy na ok 10 min. do lodówki.
Przygotowujemy masę budyniową.
W mleku zagotowujemy budyń zgodnie z przepisem dodając cukier i pozostawić do wyduszenia.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody by napęczniała.
Następnie delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozjuszenia.
Lekko przestudzoną żelatynę dodajemy do budyniu i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia.
Tak przygotowaną masę budyniową rozkładamy na warstwie rabarbarowej.
Układamy następną warstwę ciastek VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE.
W 750 ml gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki wiśniowe.
Gdy galaretki przestygną, wylewamy na warstw ciastek.
Tak p;przygotowany deser wstawiamy do lodówki na min. 6 godzin.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Życzę smacznego.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz