piątek, 2 marca 2018
Już niebawem wiosna.
Już niedługo będziemy mieli na dworze wiosnę, ta kalendarzowa zaczyna się 21 marca. Ta zima to już wszystkim dała się we znaki i niech jak najszybciej nadejdzie wiosna. Wiadomo, że wiosną wszystko budzi się ze snu, więc będzie cieplej i radośniej na dworze. Gdy tylko pomyślę, to robi i się cieplej i po prostu mam dosyć tej zimy. Re ostatnie dni to jakiś koszmar, vo czałą rodzinkę męczą choroby. Wszyscy chodzą przeziębieni i smarkaci.
Najbardziej to te małe dzieci cierpią. Co jedno zdrowieje to drugie zaczyna chorować i tak na zmianę.
W najbliższą sobotę idziemy odwiedzić naszego wnuka, który właśnie znów się rozchorował. Właśnie miał urodzinki i nikt go nie odwiedził, bo akurat zachorował i był bardzo osłabiony, jak to chory dorosły cierpi, a co taki mały ludek.
By zrobić mu przyjemność kupiliśmy mu grę planszową oraz trochę słodyczy Dr Gerarda; Czekoladki Pasja, ciastka Mafijne Cytrynowe (Lemon).
Dodatkowo dla niego będzie przygotowane jego ulubione Ciasto budyniowe, na którego przepis znalazłem na stronie Dr Gerarda pod adresem https://drgerard.eu/przepisy
Poniżej przytaczam przepis właśnie na takie pyszne ciasto.
CIASTO BUDYNIOWE NA MARKIZACH MAFIJNYCH Z MUSEM JABŁKOWYM
SKŁADNIKI
Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
3 łyżki cukru lub miodu
1/4 szklanki wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 opakowania żelatyny spożywczej
mus lub dżem jabłkowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.
Wszystkim bardzo polecam zaglądanie na tą stronę, bo naprawdę jest tam wiele fajnych, prostych przepisów, które można wykorzystać by przyrządzić coś słodkiego na różne okazje. ł
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz