piątek, 25 maja 2018

Co zrobić aby bakalie w ciastach nie opadały na dno?


Co zrobić by w ciastach bakalie nie opadały na dno?

Czasami jak pieczemy rozmaite ciasta to chcemy aby nasze bakalie były ładnie ułożone w połowie ciasta a nie zniknęły na jego dnie. Szczególnie kiedy szykujemy takie pyszności na rozmaite okazje, spotkania. Ja mam kilka sposobów babcinych, sprawdzonych choć jak wiemy nie raz one też mogą zawieść. Do naszych wypieków używamy suszonej śliwki, żurawiny, rodzynek, moreli czy różnych rodzai orzechów. Ja robię tak: zalewam w miseczce gorącą wodą bakalie kiedy napęcznieją dosłownie po dwóch, trzech minutach wyjmuję osuszam i otaczam je w mące, dopiero wtedy dodaję do ciast. Oczywiście większe kawałki owoców śliwek, moreli czy innych bakalii należy pokroić na drobniejsze kawałki. Inny sposób szczególnie na świeże owoce takie jak choć by truskawki, ciasto powinno być dość gęste aby te owoce od razu nie wpadły do środka ale utrzymały się. Na wierzch sypię delikatnie bułkę tartą i na to nakładam świeże owoce lub suszone. Można je także oprószyć bułką tartą. Takie ja mam sposoby. Może kto inny ma też swoje wypróbowane. Polecam skorzystać ze strony dr Gerarda Wypieki od serca z rozmaitymi przepisami. Mnie zaciekawił przepis na japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem waflowym. Polecam spróbować te i inne przepisy. Podaję link do tej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz