Bordzo fajnie spędzony dzień razem z moim tatą.Umówiliśmy się na piątek na wspólne wędkowanie,nad naszą piękną rzeką Wisłą.W czwartek pojechałem do rodziców na wspólny obiad,przy którym razem z tatą omawialiśmy jakie trzeba kupić zanęty i przynęty czyli robaki,postanowiliśmy również wziąć wędki do spiningu dlatego przeglądaliśmy katalog ze sztucznymi przynętami.Jak już wszystko ustaliliśmy to udaliśmy się do jednego z lepszych sklepów wędkarskich,którego właścicielem jest nasza bardzo dobra znajoma jest również bardzo dobrym wędkarzem na skale Polski i Świata.Po zrobieniu zakupów w sklepie wędkarskim odwiozłem tatę do domu,a sam udałem się do marketu po nasze ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard.W piątek o 6.00Ciasto Lemon bez pieczenia
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody,około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej,6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz