piątek, 18 maja 2018

Kawowe pyszności

Dzisiaj miała wpaść do mnie na kawę i ploteczki moja najlepsza przyjaciółka, więc przygotowałam przepyszne, rozpływające się w ustach kawowe ciasto z kremem kawowym, słodyczami Dr Gerarda i galaretką kawową. Po prostu pyszności. Wypróbujecie? Oto składniki: 

Biszkopt
-6 jajek
-szklanka maki pszennej
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-niepełna szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Krem
-500 ml śmietany kremówki 36%
-250 g serka mascarpone
-szklanka cukru pudru
-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
-4 łyżeczki żelatyny

Galaretka
-500 ml wody
-łyżka kawy rozpuszczalnej
-łyżka cukru
-3 łyżeczki żelatyny

Kulki z ciastek
-Mafijne Choco od Dr Gerard pół opakowania
-2 łyżki masła 

Dodatkowo
-200 ml śmietany kremówki
-czekoladki Pasja mocca od Dr Gerard 2 opakowania

Sposób przygotowania: dno blachy (25/36 cm) smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki przesiewam. Oddzielam żółtka od białek. Dodaję do białek szczyptę soli i ubijam na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieram żółtka z cukrem, aż do powstania kremowej konsystencji. Do masy z ubitych żółtek dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i trochę ubitej piany z białek. Mieszam dokładnie do powstania jednolitej masy i dodaję do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszam na gładką masę, następnie przekładam do blachy, wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę około 45 minut. Upieczony biszkopt odstawiam do wystygnięcia. Krem: żelatynę rozpuszczam w 2/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję kawę i dokładnie mieszam. Serek, śmietanę oraz cukier miksuję. Gdy masa zgęstnieje, nie przerywając miksowania dodaję do niej rozpuszczoną żelatynę z kawą. Miksuję do momentu, aż zgęstnieje. Złożenie: biszkopt przecinam na dwie równe części i wyrównuję powierzchnię. Pierwszy blat ciasta wkładam na dno blachy i wykładam większą część kremu, który równomiernie rozprowadzam. Na kremie układam czekoladki Pasja mocca (zanurzając je w kremie) i przykrywam drugim blatem ciasta. Na biszkopt wykładam mniejszą część kremu równo go rozprowadzając i wkładam ciasto do lodówki. Galaretka: w 500 ml gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczam kawę, żelatynę i cukier. Odstawiam do przestygnięcia- mieszam co jakiś czas. Przestudzoną galaretkę wylewam na górę ciasta i wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Kulki z ciastek: Mafijne Choco rozgniatam, dodaję masło, mieszam i formuję kulki. Przed podaniem na każdy kawałek ciasta wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego obręcz z ubitej śmietany, do środka każdej obręczy wkładam kulkę uformowaną z ciastek Mafijnych Choco. Ciasto przechowuję w lodówce. Pyszne, podzielne, idealne na każdą okazję. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, aby uzyskać niepowtarzalny smak i wygląd ciasta. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz