Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
- 180ml mleka
- 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
- 6 żółtek
- 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500g maku
- 200g cukru
- 100g rodzynek
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- aromat migdałowy do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miękkiego masła
- ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
- 6 białek
Sposób przygotowania:
Polecam talze czekoladki dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz