środa, 30 maja 2018

Udany makowiec

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:
  • 500g maku
  • 200g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Sposób przygotowania:


Polecam talze czekoladki dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz