piątek, 18 maja 2018

Zepsuty mikser.


Zepsuty mikser.

                Tak się skupiłam na remoncie, że bezmyślnie rozpoczęłam przygotowywanie ciasta bez pieczenia według przepisu znalezionego na stronie:  http://drgerard.eu/przepis . Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie. Deser jest przepyszny, tyle że ja zapomniałam, iż zostawiłam łyżkę w misce, w której był przygotowany do zmiksowania krem budyniowy. Efektem mojego zamyślenia był fakt, że mieszadełka od  miksera  natrafiając na taką  przeszkodę wygięły się gwałtownie wytrącając mi mikser z dłoni. Niestety mieszadełka są do wyrzucenia. Dobrze, że mikser po wylądowaniu na podłodze jeszcze działa. Ściany, szafki, lodówka pochlapana kremem. Kuchnia do sprzątnięcia, a krem do zrobienia od początku. No cóż, za głupotę się płaci… Wzięłam głęboki oddech i posprzątałam wszystko jak należy. Potem chwila przerwy na kawę, słodką przekąskę w postaci ciastek Mafijnych Choco z firmy Dr Gerard i dopiero potem ponowna próba wykonania pierwotnego planu przygotowania deseru. Tym razem wszystko przebiegło bez komplikacji. Deser smakował rewelacyjnie, a zakup nowych mieszadełek zaplanowałam na najbliższą sobotę. Uważam, że ten szczególny deser, zapamiętany w tak wyjątkowych okolicznościach zasługuje na umieszczenie go poniżej, hehehe.

Autor: Eksperymentalnie



Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie.

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

·         150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie

·         2 szklanki mleka

·         2 łyżki mąki ryżowej

·         1 łyżka skrobi ziemniaczanej

·         1 łyżka skrobi z tapioki

·         2 łyżki cukru lub ksylitolu

·         1 łyżeczka cukru waniliowego

·         szczypta soli

·         5 łyżek wiórek kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.

W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.

Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.

Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.

Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek - odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.

Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz