Zepsuty mikser.
Tak się
skupiłam na remoncie, że bezmyślnie rozpoczęłam przygotowywanie ciasta bez
pieczenia według przepisu znalezionego na stronie: http://drgerard.eu/przepis
. Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie. Deser jest przepyszny,
tyle że ja zapomniałam, iż zostawiłam łyżkę w misce, w której był przygotowany
do zmiksowania krem budyniowy. Efektem mojego zamyślenia był fakt, że
mieszadełka od miksera natrafiając na taką przeszkodę wygięły się gwałtownie wytrącając
mi mikser z dłoni. Niestety mieszadełka są do wyrzucenia. Dobrze, że mikser po
wylądowaniu na podłodze jeszcze działa. Ściany, szafki, lodówka pochlapana
kremem. Kuchnia do sprzątnięcia, a krem do zrobienia od początku. No cóż, za
głupotę się płaci… Wzięłam głęboki oddech i posprzątałam wszystko jak należy.
Potem chwila przerwy na kawę, słodką przekąskę w postaci ciastek Mafijnych
Choco z firmy Dr Gerard i dopiero potem ponowna próba wykonania pierwotnego
planu przygotowania deseru. Tym razem wszystko przebiegło bez komplikacji.
Deser smakował rewelacyjnie, a zakup nowych mieszadełek zaplanowałam na
najbliższą sobotę. Uważam, że ten szczególny deser, zapamiętany w tak
wyjątkowych okolicznościach zasługuje na umieszczenie go poniżej, hehehe.
Autor:
Eksperymentalnie
Budyń kokosowy
z kruchymi ciasteczkami na spodzie.
SKŁADNIKI (na 3 porcje)
·
150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard
w >gorzkiej czekoladzie
·
2 szklanki mleka
·
2 łyżki mąki ryżowej
·
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
·
1 łyżka skrobi z tapioki
·
2 łyżki cukru lub ksylitolu
·
1 łyżeczka cukru waniliowego
·
szczypta soli
·
5 łyżek wiórek kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miseczki
odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj
na drobny piasek.
W szklance
mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię
z tapioki.
Drugą szklankę
mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem
waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko
mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj
na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie
powstały grudki.
Budyń odstaw
do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz
go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane
ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek - odłóż
1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści
całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.
Całość oprósz
pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz