A teraz przepis na pychote z marcepanem
Składniki na 6 sztuk:
- 1 płat ciasta francuskiego na maśle (opakowania ok. 300 g ciasta)
- 2 jabłka deserowe z czerwoną skórką
- 120 g masy marcepanowej
- 1 szklanka wody
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 70 g cukru
Do garnuszka nalać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać, zagotować.
W międzyczasie z jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i nie obierać. Nożykiem lub szybciej, np. przy pomocy mandoliny do warzyw pokroić jabłka na 2 mm plasterki. Plasterki przełożyć do gorącego syropu cukrowego (jeśli wody będzie zbyt mało można dolać) i chwilę pogotować (1 lub 2 minuty). Uwaga: długość gotowania zależy tylko od gatunku jabłek - jedne będą gotować się dłużej, inne tylko kilkanaście sekund. Gotowe plasterki jabłek powinny być miękkie i plastyczne, nie mogą jednak się rozpadać. Odcedzić (z syropu można przygotować pyszny kompot) i wystudzić plasterki.
Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. 6 gniazd wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną; nadmiar mąki strzepać.
Ciasto francuskie (najlepiej schłodzone, prosto z lodówki - z takim łatwiej się pracuje) lekko rozwałkować na długość do otrzymania ciasta o długości około 36 cm i szerokości 25 cm. Nożem pokroić na 6 części - pasków, każdy o szerokości około 6 cm. Marcepan rozwałkować i wyciąć z niego paski. Na pasek ciasta francuskiego położyć pasek marcepanu a następnie ułożyć plasterki jabłek w taki sposób, by na siebie zachodziły (patrz zdjęcia). Złożyć na pół i zwinąć w różyczkę, następnie umieścić w formie na muffiny. W taki sam sposób wykonać pozostałe róże.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 25 - 30 minut uważnie obserwując ciasto. Jeśli jabłka zaczną się przypalać przykryć je folią aluminiową. Wyjąć, wystudzić.
Podawać oprószone cukrem pudrem i cynamonem (niekoniecznie).
Polecam takze ciastka jungle czekoladowe od dr. Gerard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz