Sernik
na zimno.
Zaczyna się sezon
na pyszne rodzime owoce. Już mamy pierwsze truskawki. Możemy je
kupić już ze zbiorów tak zwanych polnych nie spod foli. Dostaniemy
je w dobrej cenie. Ja już mam kupione, wyczyszczone truskawki.
Właśnie z nich przygotuję przepyszny sernik na zimno. Na stronie
dr Gerarda
Wypieki
od serca znajdziemy również przepis na sernik na zimno
na spodzie z ciastkami Pryncypałkami Classic. Podaję link do tej
strony.
Do przygotowania
mego tradycyjnego sernika potrzebujemy:
śmietanę 36% 500
ml, 400 gram serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego,
truskawki 500 gram, 100 gram cukru pudru, 150 ml mleka, 3 łyżki
żelatyny.
Na spód układamy
herbatniki, biszkopty czy dajemy ciastka mafijne Black miksujemy
mieszamy z dwiema łyżkami masła i gotowy inny, pyszny spód do
naszego sernika. Do miski wkładamy obrane, umyte truskawki miksujemy
blenderem, zawsze daję troszkę więcej truskawek zostawiam je na
wierzch. Tak przygotowane truskawki wkładamy do miski z serkiem
homogenizowanym. Miksujemy. Osobno przygotowujemy żelatynę.
Zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy aby żelatyna się dobrze
rozpuściła by nie było żadnych grudek. Osobno ubijamy naszą
kremówkę, dodajemy do niej cukier, do dobrze ubitej śmietany
wlewamy masę serowo truskawkową. Mieszamy do połączenia się
składników. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę, miksujemy..
Wykładamy do tortownicy. Na wierzch układamy truskawki. Na to
galaretka. Jest gotowy nasz pyszny sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz