środa, 23 maja 2018

Sernik na zimno.


Sernik na zimno.

Zaczyna się sezon na pyszne rodzime owoce. Już mamy pierwsze truskawki. Możemy je kupić już ze zbiorów tak zwanych polnych nie spod foli. Dostaniemy je w dobrej cenie. Ja już mam kupione, wyczyszczone truskawki. Właśnie z nich przygotuję przepyszny sernik na zimno. Na stronie
dr Gerarda Wypieki od serca znajdziemy również przepis na sernik na zimno na spodzie z ciastkami Pryncypałkami Classic. Podaję link do tej strony.
Do przygotowania mego tradycyjnego sernika potrzebujemy:
śmietanę 36% 500 ml, 400 gram serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego, truskawki 500 gram, 100 gram cukru pudru, 150 ml mleka, 3 łyżki żelatyny.
Na spód układamy herbatniki, biszkopty czy dajemy ciastka mafijne Black miksujemy mieszamy z dwiema łyżkami masła i gotowy inny, pyszny spód do naszego sernika. Do miski wkładamy obrane, umyte truskawki miksujemy blenderem, zawsze daję troszkę więcej truskawek zostawiam je na wierzch. Tak przygotowane truskawki wkładamy do miski z serkiem homogenizowanym. Miksujemy. Osobno przygotowujemy żelatynę. Zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy aby żelatyna się dobrze rozpuściła by nie było żadnych grudek. Osobno ubijamy naszą kremówkę, dodajemy do niej cukier, do dobrze ubitej śmietany wlewamy masę serowo truskawkową. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę, miksujemy.. Wykładamy do tortownicy. Na wierzch układamy truskawki. Na to galaretka. Jest gotowy nasz pyszny sernik.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz