wtorek, 22 maja 2018
Czas na truskawki
Musli to suszone owoce, pestki słonecznika, orzechy, siemię lniane, otręby, czekolada, miód.
A takie właśnie ciastka ma Dr Gerard, a że zaczął się sezon na truskawki to upiekę tarte z tymi owocami.
Tarta w bardzo wiosennej odsłonie. Idealne połączenie budyniu, truskawek i pełnoziarnistych ciasteczek Wit'AM to mój wypiek znikający w jeden wieczór. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na spód
-250 g ciastek na dzień dobry wit'AM
-90 g roztopionego masła
Składniki na krem budyniowy
-6 żółtek
-120 g cukru
-20 g mąki pszennej
-20 g mąki ziemniaczanej
-450 ml mleka
-2 łyżeczki zapachu arakowego
-100 g masła w temp. pokojowej
Doatkowo
-250 g truskawek
-czekoladki starte do posypania
Ciasteczka wit'AM dr Gerarda rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy, studzimy i mieszamy z ciasteczkami. Z powstałej masy formujemy spód, wylepiając nim formę do tarty. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 1 godziny . Po tym czasie spód zapiekamy w piekarniku około 15 minut w 180C .
Z kolei na budyń żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości.Dodajemy 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt arakowy i miksujemy. Resztę mleka gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, często mieszając jak budyń do zgęstnienia. Gotowy krem studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Całą masę wlewamy na wystudzony ciasteczkowy spód. Tak powstałą tartę schładzamy w lodówce.
Dekorujemy świeżótkimi truskawkami i się rozkoszujemy zdrową tartą na pełnoziarnistych ciasteczkach zbożowych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz