środa, 23 maja 2018

MIŁA WIZYTA



Kawa i coś słodkiego zawsze poprawi mi nastrój, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wczoraj po raz kolejny mogłam się o tym przekonać. Odwiedziła mnie koleżanka ze szkolnych lat. Nie spodziewałam się tej wizyty. Beata przyniosła PRYNCYTORCIK DR GERARDA, który świetnie skomponował się ze smakiem kawy. Byłyśmy w rewelacyjnych humorach. Dawno się tak nie bawiłam. Na sam koniec naszą radość dopełniła jeszcze
LECIUTKA TARTA Z GALARETKĄ.
Składniki :
Na ciasto : 320 g mąki tortowej, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 160 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, płaska łyżka śmietany
Oraz : brzoskwinie w syropie, 2 galaretki brzoskwiniowe.
Sposób przygotowania : Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać masło w kawałkach. Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Cukier utrzeć z żółtkami i przełożyć do masy. Jeśli ciasto wyszło za suche, dodać łyżkę śmietany. Wyrobić ciasto, uformować kulę i schładzać 30 minut. Brzoskwinie wyłożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Można je pokroić na mniejsze kawałki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy formy do tarty. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ją ciastem, formując wysoki brzeg. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Galaretki wymieszać w naczyniu ze szklanką gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia w temperaturze pokojowej. Na ciasto wyłożyć brzoskwinie, wylać galaretkę i schłodzić. Ozdobić płatkami migdałów. Czas przygotowania około 60 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz