Kawa i coś słodkiego zawsze poprawi mi nastrój, szczególnie
w dobrym towarzystwie. Wczoraj po raz kolejny mogłam się o tym przekonać.
Odwiedziła mnie koleżanka ze szkolnych lat. Nie spodziewałam się tej wizyty.
Beata przyniosła PRYNCYTORCIK DR GERARDA, który świetnie skomponował się ze
smakiem kawy. Byłyśmy w rewelacyjnych humorach. Dawno się tak nie bawiłam. Na
sam koniec naszą radość dopełniła jeszcze
LECIUTKA TARTA Z
GALARETKĄ.
Składniki :
Na ciasto : 320 g mąki tortowej, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 160 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, płaska
łyżka śmietany
Oraz : brzoskwinie w syropie, 2 galaretki brzoskwiniowe.
Sposób przygotowania : Mąkę, sól i proszek do pieczenia
przesiać do dużej miski. Dodać masło w kawałkach. Wszystkie składniki wymieszać
w malakserze. Cukier utrzeć z żółtkami i przełożyć do masy. Jeśli ciasto wyszło
za suche, dodać łyżkę śmietany. Wyrobić ciasto, uformować kulę i schładzać 30
minut. Brzoskwinie wyłożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Można je pokroić na
mniejsze kawałki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy
formy do tarty. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ją ciastem, formując
wysoki brzeg. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C przez około 30
minut. Galaretki wymieszać w naczyniu ze szklanką gorącej wody. Odstawić do
wystudzenia i lekkiego stężenia w temperaturze pokojowej. Na ciasto wyłożyć
brzoskwinie, wylać galaretkę i schłodzić. Ozdobić płatkami migdałów. Czas
przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz