wtorek, 22 maja 2018

Deser truskawkowy.

 W tym roku bardzo szybko, bo już są dostępne na rynku nasze polskie truskawki.  Niebawerm mamy Dzień Matki, a  w związku z tym zapewne odwiedzą nas dzieci wraz z wnukami. Wszyscy bardzo lubią sernik z truskawkami, który przygotowuje mama.
Sernik ten jest wykonany na kruchym spodzie z wykorzystasniem herbatników wiTAM -Dr Gerarda.

    Potrzebne skladniki:

  4 jogurty waniliowe (4 x 140g)
280ml śmietany 30%
0,5 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
50 g miekkiego masła
szczypta cynamonu
200 g herbatnków wiTAM -Dr Gerarda
   truskawki

   Sposób wykonania:

Mleko  zagotowujemy i rozpuszamy w nim 2 łyżki żelatyny, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
   Herbatniki kruszymy tłuczkiem lub używając blendera.
 Pokruszone herbatniki ucieramy z miękkim masłem i szczyptą cynamonu.
Otrzymaną masą wykładamy na dnie tortownicy, lekko dociskając ją do dna.
   Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy jogurty  oraz żelatynę  i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  Niewielką ilością otrzymanej masy polewamy przestudzony spód, a następnie wykładamy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
Na truskawki wylewamy pozostałą część masy
Tak przygotowane cisto wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki, by stężało.
  Kiedy ciasto w lodówce, możemy przygotować galaretkę do polania.
   Galatetki rozpuszczamy w 400 ml wody.
Po przestudzeniu galaretek, polewamy ciasto, które znów wkładamy do lodówki.
  Uwaga: 
  Gdy używamy metalowej tortownicy to dobrze jest wyłożyć ją papierem do pieczenia, co zapobiegnie ewentualnemu wycieknięciu oraz unikniemy przeniknięcia do ciast  metalicznego posmaku.


   Życzę smacznego... 
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz