Basen w towarzystwie
Zazwyczaj zawsze coś planujemy na nadchodzący weekend tym
razem w założeniach było wyjście na basen. Ania co prawda umówiona była z
koleżankami na wycieczkę rowerową. W zamian zabraliśmy naszą sąsiadkę. Dosyć
dużo ludzi, wiadomo w weekendy tak jest, kąpiel w basenie dobrze mi zrobiła,
wyszedłem nieco prędzej i czekałem na dziewczyny na zewnątrz, korzystając z
wolnego miejsca na ławce przeglądałem gazetę zajadając przy tym mafijne chossco
z firmy Dr Gerard. Mieliśmy jeszcze gdzieś pójść ale Kasia przypomniała o
deserze który sama zrobiła
·
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
o
200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr
Gerard
o
50 g migdałów
o
60 g masła
Dekoracja:
o
4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
o
3 łyżki konfitury truskawkowej
o
10 truskawek
Masa serowa:
o
200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
o
9 płatków żelatyny (18 g)
o
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
o
180 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W małym rondelku rozpuszczamy masło.
W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem.
Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem
do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą
namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy
z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy
na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić
w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna
być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt
grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną
żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy
na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie
na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę
truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami
truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic”
dr Gerard
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz