W tym tygodniu szykuje się nam wyjątkowe spotkanie. Na tą
chwilę musimy z mężem przygotować coś naprawdę niespotykanego. Z pewnością jak
zwykle przyjdzie z pomocą PRYNCYTORCIK DR GERARDA. W takich momentach jest po
prostu niezawodny. Żeby nie czuł się samotny usmażę jeszcze
RÓŻE Z RUMEM
Składniki :
Na biszkopt : 45 dag mąki pszennej, 5 żółtek, szczypta soli,
2 łyżki rumu, ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
Dodatkowo : tłuszcz do głębokiego smażenia ( np. olej ),
cukier puder do posypania, ziarenka granatu do udekorowania.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę
soli, rum i śmietanę. Dobrze wyrobić ( można mikserem ) tak, aby powstała
gładka kula ciasta. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie ciasto położyć na stolnicy i dobrze wybić wałkiem, by pojawiły
się w nim pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować ciasto, złożyć i jeszcze
wybić wałkiem. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po
wyjęciu podzielić ciasto na 3 części. Nie wyjmować wszystkich od razu z
lodówki. Po kolei każdą część cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki, kieliszka
wyciąć tyle samo krążków. Każdy z nich naciąć kilka razy nożem, nie docinając
do środka. Krążki składać po 3 tak, aby najmniejszy był na wierzchu. Na środku
nacisnąć by się skleiły. Róże kłaść na gorący tłuszcz najmniejszym krążkiem do
spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i
wystudzić. Przed podaniem oprószyć ciastka cukrem pudrem. W środek każdej róży
włożyć kilka ziarenek granatu jako dekorację. Czas przygotowania około 80
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz