wtorek, 29 maja 2018

NA WYJĄTKOWE SPOTKANIE



W tym tygodniu szykuje się nam wyjątkowe spotkanie. Na tą chwilę musimy z mężem przygotować coś naprawdę niespotykanego. Z pewnością jak zwykle przyjdzie z pomocą PRYNCYTORCIK DR GERARDA. W takich momentach jest po prostu niezawodny. Żeby nie czuł się samotny usmażę jeszcze  
RÓŻE Z RUMEM
Składniki :
Na biszkopt : 45 dag mąki pszennej, 5 żółtek, szczypta soli, 2 łyżki rumu, ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
Dodatkowo : tłuszcz do głębokiego smażenia ( np. olej ), cukier puder do posypania, ziarenka granatu do udekorowania.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, rum i śmietanę. Dobrze wyrobić ( można mikserem ) tak, aby powstała gładka kula ciasta. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie ciasto położyć na stolnicy i dobrze wybić wałkiem, by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować ciasto, złożyć i jeszcze wybić wałkiem. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu podzielić ciasto na 3 części. Nie wyjmować wszystkich od razu z lodówki. Po kolei każdą część cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki, kieliszka wyciąć tyle samo krążków. Każdy z nich naciąć kilka razy nożem, nie docinając do środka. Krążki składać po 3 tak, aby najmniejszy był na wierzchu. Na środku nacisnąć by się skleiły. Róże kłaść na gorący tłuszcz najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić. Przed podaniem oprószyć ciastka cukrem pudrem. W środek każdej róży włożyć kilka ziarenek granatu jako dekorację. Czas przygotowania około 80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz