piątek, 25 maja 2018

DO KAWY JAK ZNALAZŁ



W mojej kuchni, gdzie nie spojrzę w każdym miejscu leżą słodycze. Wszędzie ich pełno. Królują jednak wyroby DR GERARDA. MAFIJNE CHOCO rzucają się w oczy najbardziej. Na kuchennym regale nagromadziły się nam spore zapasy. Dzisiaj na pewno się przydadzą, ponieważ spodziewamy się gości. Do kawy, jak znalazł. Poza tym została mi jeszcze od wczoraj
KARPATKA Z BUDYNIEM.
Składniki :
Na ciasto : 12, 5 dag masła, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem : 2 budynie waniliowe bez cukru, ¼ szklanki cukru, 750 ml mleka, 20 dag miękkiego masła.
Oraz : cukier puder do posypania, masło i mąka do formy.
Sposób wykonania : Masło roztopić w garnku, wlać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i ucierać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Formę posmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć jedną część ciasta i rozprowadzić po blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez 20 minut. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor, wyjąć je z piekarnika i odstawić. Upiec drugi placek. W szklance mleka wymieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować i połączyć z mlekiem ze szklanki. Mieszać, aż się zagotuje. Masło ubić mikserem i wymieszać z ostudzonym budyniem. Powstały krem rozsmarować na pofalowanej części ciasta. Przykryć drugim plackiem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz