poniedziałek, 28 maja 2018

Przepyszne połączenie smaków

Do popołudniowej kawki na niedzielę przygotowałam ciasto biszkoptowe składające się z kilku smaków, które wzajemnie się uzupełniają. W rezultacie wyszedł przepyszny deser, który bardzo smakował całej mojej rodzince. Przekonajcie się sami. Wypróbujcie. Oto niezbędne składniki:

Biszkopt
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej 
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli

Krem
-200 g masła
-2 szklanki mleka
-1 budyń śmietankowy 
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-400 g masy kajmakowej

Mus
-400 ml zmiksowanych truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-2 szklanki wody

Dodatkowo
-2 szklanki śmietanki kremówki 36% 
-2 łyżki cukru pudru
-Witam Ciastka na dzień dobry od Dr Gerard 
-wafelki pryncytorcik od Dr Gerard 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając, wsypuję porcjami cukier, a następnie dodaję po jednym żółtku. Na końcu wsypuję przesiane mąki i powoli mieszam szpatułką. Wlewam masę do formy (25/36 cm), której dno wyłożyłam papierem do pieczenia i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piekę przez 30 minut. Krem: proszek budyniowy i mąkę pszenną rozpuszczam w pół szklanki mleka. Do garnka przekładam masę kajmakową i wlewam pozostałe mleko, podgrzewam na małym ogniu, a kiedy kajmak się rozpuści i zagotuje z mlekiem, wlewam mieszankę z budyniem i gotuję do momentu zgęstnienia. Następnie odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram i porcjami dodaję wystudzony budyń. Gotową masę wykładam na biszkopt, wyrównuję i układam ciastka Witam (jedno przy drugim). Mus: rozpuszczone i przestudzone galaretki łączę ze zmiksowanymi truskawkami. Tężejące wylewam na ciastka i odstawiam do lodówki, do całkowitego stężenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno i wykładam na warstwę truskawkową. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi wafelkami Dr Gerarda. Bardzo pyszne, idealne na każdą okazję. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życze smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz