Co to
jest marcepan?
Marcepan kojarzy mi
się ze smakiem dzieciństwa. Do dzisiaj od czasu do czasu sprawiam
sobie taką przyjemność w postaci batonu marcepanowego. Wtedy
delektuję się jego smakiem. A z czego ten pyszny przysmak się
wyrabia? Jak podaje Wikipedia encyklopedia internetowa marcepan to
słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych i mielonych
migdałów oraz cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Pod wpływem
ciepła wystarczy ogrzanie dłońmi masa staje się plastyczna.
Dzięki temu masę używamy do dekoracji tortów, przygotowywania
figurek czy tworzenia rozmaitych form. Marcepan jest bardzo
plastyczny. Możemy go kupić w sklepach nie jest zbyt tania
cukierniczych czy przygotować samemu w domu. Do jej przygotowania
potrzebne są migdały najlepiej bez skórki. Trzeba je obrać trochę
pracy ale dość szybko idzie. Wystarczy je zalać gorącą wodą.
Należy je zmielić na bardzo drobno w młynku od kawy albo w
blenderze a następnie utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym,
najważniejsze aromat migdałowy. Zagniatamy dodając trochę
przegotowanej wody tak aby powstała jednolita masa. Najlepiej
wykonywać całą czynność na stolnicy. Zawijamy w folię do
lodówki. Po około dwóch godzinach gotowa. Możemy ją już
wykorzystać według potrzeb. Masę marcepanową możemy przechować
w lodówce przez dwa tygodnie.
Ciekawe propozycje
przygotowania słodkich wypieków prosto od serca znajdziemy na
stronie
dr Gerarda.
Serdecznie polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz