wtorek, 22 maja 2018

Co to jest marcepan?


Co to jest marcepan?

Marcepan kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. Do dzisiaj od czasu do czasu sprawiam sobie taką przyjemność w postaci batonu marcepanowego. Wtedy delektuję się jego smakiem. A z czego ten pyszny przysmak się wyrabia? Jak podaje Wikipedia encyklopedia internetowa marcepan to słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych i mielonych migdałów oraz cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła wystarczy ogrzanie dłońmi masa staje się plastyczna. Dzięki temu masę używamy do dekoracji tortów, przygotowywania figurek czy tworzenia rozmaitych form. Marcepan jest bardzo plastyczny. Możemy go kupić w sklepach nie jest zbyt tania cukierniczych czy przygotować samemu w domu. Do jej przygotowania potrzebne są migdały najlepiej bez skórki. Trzeba je obrać trochę pracy ale dość szybko idzie. Wystarczy je zalać gorącą wodą. Należy je zmielić na bardzo drobno w młynku od kawy albo w blenderze a następnie utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym, najważniejsze aromat migdałowy. Zagniatamy dodając trochę przegotowanej wody tak aby powstała jednolita masa. Najlepiej wykonywać całą czynność na stolnicy. Zawijamy w folię do lodówki. Po około dwóch godzinach gotowa. Możemy ją już wykorzystać według potrzeb. Masę marcepanową możemy przechować w lodówce przez dwa tygodnie.
Ciekawe propozycje przygotowania słodkich wypieków prosto od serca znajdziemy na stronie
dr Gerarda. Serdecznie polecam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz