Kilka dni temu znajomi zrobili mi niespodziankę z okazji moich urodzin. W sobotę W dzień moich urodzin znajomi przyjechali po mnie i pojechaliśmy w nieznanym kierunku. Nikt mi nie złożył życzeń więc pomyślałem że zapomnieli o moich urodzinach, jeszcze nie chcieli mi powiedzieć gdzie jedziemy Wszystko to było dla mnie takie dziwne i niezrozumiałe. Po kilkunastu kilometrach zauważyłem że jedziemy w kierunku Morza. Po dwóch godzinach jazdy podczas której jedliśmy Nasze ulubione Słodycze z firmy Dr Gerard Dojechaliśmy do jednego z najpiękniejszych miast Pomorza. Doszliśmy do promu, który miał niedługo odpływać do Szwecji , jak już na niego weszliśmy to wszyscy moi znajomi złożyli mi życzenia urodzinowe. Ta wycieczka była prezentem od mojej paczki znajomych, byłem bardzo zaskoczony i szczęśliwy z takiego prezentu. Podczas rejsu bardzo dobrze się bawiliśmy, a sam kapitan zaprosił mnie do sterówki z okazji moich urodzin gdzie poczęstował mnie Sernikiem bez pieczenia z Pryncypałkami Classic,przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz