środa, 23 maja 2018
Z czekoladkami
Pomysł na tę słodycz podsunęła mi moja ciocia. Ona uwielbia eksperymentować w pieczeniu ciast. Jest to ciasto drożdżowe z czekoladą. Zwykle pieczemy z owocami. Ale czekoladowe? Postanowiłam spróbować upiec z truskawkami i z drobinkami czekolady oraz z dużą ilością owoców.
Podczas pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach słodyczy czekoladowej i truskawek.
Z najlepszymi czekoladkami od Dr Gerarda i cudowną kruszonką pod słońcem.
Składniki na ciasto
-500 g mąki pszennej
-szczypta soli
-2 łyżki kakao
-130 g cukru
-40 g świeżych drożdży
-2 jajka
-100 g masła roztopionego i przestudzonego
-310 ml mleka
-100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
-100 g ciastek Jungle truskawkowych
-80 dkg świeżych truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i rozczyn z drożdży.
Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić do uzyskania gładkiego miękkiego ciasta. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekaną drobno czekoladę i drobno pokruszone ciastka Jungle truskawkowe od Dr Gerarda. Uformować z ciasta kulę oprószyć mąką, przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu przez ok. 60-90 minut.
Formę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko posypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć truskawki. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem w ciepłe miejsce. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.
Czekoladowa kruszonka
-150 g miękkiego masła
-150 g cukru
-3 łyżki cukru demerara
-110 g mąki pszennej
-2 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami kruszonkę. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.
Jeżeli kochani nie przypasuje Wam mój przepis na ciasto to proszę wejść na www.drGerardPl.eu "Wypieki od serca" tam znajdziecie mnóstwo równie wspaniałych przepisów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz