Podczas sobotniej pięknej pogody razem z moją siostrą i dwójką jej wspaniałych dzieci córeczką Kasią i synkiem Grzesim wybraliśmy się do zoo.Po trzech godzinach zwiedzania poszliśmy na gofry z bitą śmietaną i lody.Obok naszego pięknego zoo było duże wesołe miasteczko.Jeżdziliśmy na różnych karuzelach,górskich kolejkach oraz samochodami którymi można się zderzać,było naprawde super.Kasia i Grzesiu byli bardzo zadowoleni z tak fantastycznie spędzonego dnia.Podczas przechodzenia obok szczelnicy siostrzeńcy wiedzieli że bardzo lubię szczelać więc nie musieli mnie długo namawiać,a tym bardziej że do wygrania były ich ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard.Po tak fajnie spędzonym dniu.Odprowadziłem siostrę i jej dzieci do domu,a ona poczęstowała nas Budyniem kokosowym z kruchymi ciasteczkami na spodzie.Przepis na niego znalazła na stronie firmy Dr.Gerard
"SKŁADNIKI (na 3 porcje)
150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie
2 szklanki mleka,2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej,1 łyżka skrobi z tapioki
2 łyżki cukru lub ksylitolu,1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli,5 łyżek wiórek kokosowyc
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek - odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz