Dzisiaj na deser przygotowałam proste, szybkie i bardzo pyszne ciacho, przełożone dżemem, kremówką i ulubionymi słodyczami moich dzieci. Całość polałam polewą i udekorowałam ciastkołapkami. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:
Ciasto
-1 margaryna
-pół szklanki wody
-1,5 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-6 żółtek
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
-3 łyżki wody
-4 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-1/3 kostki margaryny
Dodatkowo
-słoik dżemu ulubionego
-500 ml śmietany kremówki 30%
-2 łyżeczki żelatyny
-ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe od Dr Gerard
-ciastkołapki od Dr Gerard
Sposób przygotowania: do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i kakao, dodaję margarynę, rozpuszczam cały czas mieszając, aby masa nie przywarła do dna. Ściągam z ognia i studzę. Do zimnej masy wsypuję mąkę przesianą z proszkiem, dodaję żółtka i mieszam. Białka ubijam na sztywno, przekładam do masy i powoli mieszam. Blachę smaruję margaryną, wylewam masę i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Gdy ciasto przestygnie przecinam je na dwa blaty. Dolną część smaruję dżemem i układam ciastka Jungle. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję rozpuszczoną żelatynę, mieszam i wykładam na ciastka, wyrównuję, przykrywam drugim blatem i wkładam do lodówki. Do rondelka wlewam wodę dodaję cukier, kakao, margarynę i mieszam do połączenia się składników. Przestudzoną polewą smaruję wierzch ciasta i dekoruję ciastkołapkami. Ciasto przechowuję w lodówce. Warto wypróbować ze względu na niepowtarzalny smak i bezcenny uśmiech dzieci. Do przygotowania tego ciasta wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz