Kawa na wolnym powietrzu Było fajnie i przyjemnie, wszystko
dobrze się bawiło, niespodziewana burza zepsuła całą zabawę. Więc poprosiłem do
domu na pyszny deser, wypieki od serca – Dr Gerarda : https:
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód: •200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
•50 g migdałów
•60 g masła
Dekoracja: •4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
•3 łyżki konfitury truskawkowej
•10 truskawek
Masa serowa: •200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
•9 płatków żelatyny (18 g)
•1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
•180 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy
wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód
sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut
płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do
śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna
całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać
doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale
nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką
strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową
przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet
zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz