piątek, 25 maja 2018

zASADY PIECZENIA TARTY

Spożywając czekoladki od firmy Doktora Gerarda szukałem informacji o zasadach pieczenia tarty. Informacje te pochodzą z wikipedjii. Podaje link do tej strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarta O to one.(Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tarty - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty: • równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem, • najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem, • najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie. Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, Bourdaloue, Tropézienne, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna Pieczenie Dwie kluczowe zasady: nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. Jeżeli pieczemy płaskie placki, będące spodem do sernika lub szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub studzimy całkowicie. W ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Jeżeli pieczemy tarty, tartaletki i babeczki, czyli spody z podniesionymi do góry brzegami - stosujemy metodę pieczenia na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wykładamy do delikatnie natłuszczonej foremki i dociskamy do brzegów. W razie potrzeby nadmiar ciasta odcinamy, najlepiej wałkiem. Na ciasto wykładamy folię aluminiową i dociskamy dokładnie do całej powierzchni ciasta. Wsypujemy groch, lub ryż i wkładamy do piekarnika. Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta i gwarantuje utrzymanie go w takiej formie, aby można ją było później napełnić nadzieniem. Po 10-15 minutach pieczenia (w zależności od receptury i pieczonego ciasta) zdejmujemy folię i jeszcze chwilę dopiekamy. Jeżeli jest to tarta do zapiekania - studzimy przed nałożeniem nadzienia.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz