Składniki na 2 porcje ciasta (na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka):
- 600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne
- 1 mały proszek do pieczenia (15g)
- 1 masło roślinne (250g)
- 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne
- 1/3 szkl.cukru (70g)
- 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie pod ciężkim, bogatym w składniki farszem tarty
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym
Kluczowe zasady przygotowywania:
- Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki
- Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde
- Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić
- Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy)
- Krojenie w plastry przy wylepianiu formy - nie lubię rozwałkowywać ciasta bo nigdy nie trafiam kształtem i wielkością w formę blachy; krojenie nożem i układanie plastrów na blasze niweluje ten problem i skraca czas operowania ciastem dłońmi
- Nakłuwanie widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia
- Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość
- Podpieczenie przed nałożeniem masy -podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans na zakalec; tartę wypełnioną już nadzieniem piec nie dłużej niż 20-30 min.
- Używanie formy/blachy do tart - jej kształt zapobiega spływaniu boków ciasta i gwarantuje utrzymanie go w takiej formie, aby później można było bezproblemowo wypełnić ją nadzieniem
Pllecam sprobowac takze ciastka dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz