poniedziałek, 28 maja 2018

SZALONA ZABAWA



W tym roku moja córeczka postanowiła, że wyprawi swoje urodziny w ogrodzie. Będzie  miała sporo małych gości. Zapowiada się szalona zabawa. Marta ma głowę pełną pomysłów i to nie tylko co do organizacji całej imprezy. Także odnośnie jedzenia. Już zapowiedziała, że na  pewno nie może zabraknąć wyrobów DR GERARDA. Zaznaczyła, iż TRUSKAWKOWE CIASTKA JUNGLE mają zajmować najważniejsze miejsce na stole, a obok nich musi stać
RAJSKIE MLECZKO Z KOLOROWYMI KOSTKAMI.
Składniki:
Na kruche ciasto : 500 g mąki, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, 3 żółtka, 100 g gęstej śmietany.
Na masę : 4 galaretki o różnych smakach i kolorach, puszka słodzonego mleka skondensowanego, 25 g żelatyny.
Sposób wykonania – Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę oraz zimne, posiekane masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć co najmniej na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do tortownicy. Lekko ugnieść i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu. Odstawić do stężenia/. Następnie pokroić w kawałki. W miseczce zalać żelatynę 100 ml wody. Poczekać chwilę aż napęcznieje. Postawić na naczyniu z wrzątkiem i mieszać, aż się rozpuści. Połączyć ze 140 ml wody i wlać mleko. Pokrojone galaretki wyłożyć na ostudzony spód, szybko zalać mlekiem. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Czas przygotowania około 50 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz