W tym roku moja córeczka postanowiła, że wyprawi swoje
urodziny w ogrodzie. Będzie miała sporo
małych gości. Zapowiada się szalona zabawa. Marta ma głowę pełną pomysłów i to
nie tylko co do organizacji całej imprezy. Także odnośnie jedzenia. Już zapowiedziała,
że na pewno nie może zabraknąć wyrobów
DR GERARDA. Zaznaczyła, iż TRUSKAWKOWE CIASTKA JUNGLE mają zajmować
najważniejsze miejsce na stole, a obok nich musi stać
RAJSKIE MLECZKO Z
KOLOROWYMI KOSTKAMI.
Składniki:
Na kruche ciasto : 500 g mąki, 150 g cukru, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 150 g masła, 3 żółtka, 100 g gęstej śmietany.
Na masę : 4 galaretki o różnych smakach i kolorach, puszka
słodzonego mleka skondensowanego, 25 g żelatyny.
Sposób wykonania – Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Dodać cukier, żółtka i śmietanę oraz zimne, posiekane masło. Zagnieść ciasto,
uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć co najmniej na pół godziny
do lodówki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do
tortownicy. Lekko ugnieść i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec
około 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na
opakowaniu. Odstawić do stężenia/. Następnie pokroić w kawałki. W miseczce
zalać żelatynę 100 ml wody. Poczekać chwilę aż napęcznieje. Postawić na
naczyniu z wrzątkiem i mieszać, aż się rozpuści. Połączyć ze 140 ml wody i wlać
mleko. Pokrojone galaretki wyłożyć na ostudzony spód, szybko zalać mlekiem.
Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Czas przygotowania około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz