środa, 23 maja 2018

CZY TO DOBRY SPOSÓB?



Jutro sąsiadka na kilka godzin zostawia u mnie swoje maluchy. Żeby razem z moimi nie rozniosły mi mieszkania muszę przygotować coś słodkiego. Zaplanowałam, że na pewno kupię CZEKOLADOWE CIASTKA JUNGLE DR GERARDA. Poza tym od wczoraj został nam jeszcze   
TORCIK Z KOKOSEM I MUSEM OWOCOWYM
Składniki : Duża paczka kakaowych ciasteczek, 120 g masła, puszka mango w syropie, duży kubek jogurtu naturalnego, kwaśna śmietana, śmietanka kremówka, 100 g cukru, torebka cukru waniliowego, sok wyciśnięty z połówki cytryny, 8 łyżeczek żelatyny
Oraz : ¾ szklanki wiórków kokosowych, świeże mango, olej.
Sposób wykonania – Masło stopić w rondelku. Ciastka rozkruszyć w malakserze lub wałkiem na stolnicy, następnie wymieszać je z płynnym masłem. Dno tortownicy posmarować olejem i od razu wlać przygotowaną masę. Wstawić do lodówki. Kawałki mango zmiksować wraz z zalewą. Jogurt i kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, wystudzić. Część żelatyny ( około 1/3 ) przełożyć do oddzielnego naczynia i domieszać do niej 5 łyżek musu z mango. Następnie połączyć to z resztą owocowego musu. W innym naczyniu wymieszać pozostałą żelatynę z 4  łyżkami masy jogurtowej. Następnie wlać ją do reszty masy. Jeżeli zacznie się od razu ścinać, możesz użyć blendera. Kremówkę ubić i ostrożnie domieszać partiami do masy. Na spód z ciastek w formie wylać masę śmietanowo – jogurtową i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i na wierzch wyłożyć mus z mango. Gotowy torcik obsypać po obwodzie wiórkami, posypać też trochę na wierzch. Ozdobić jeszcze plasterkami mango i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Boki tortu można też posmarować konfiturą z mango lub brzoskwiniową. Czas przygotowania ok 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz