Jutro sąsiadka na kilka godzin zostawia u mnie swoje
maluchy. Żeby razem z moimi nie rozniosły mi mieszkania muszę przygotować coś
słodkiego. Zaplanowałam, że na pewno kupię CZEKOLADOWE CIASTKA JUNGLE DR
GERARDA. Poza tym od wczoraj został nam jeszcze
TORCIK Z KOKOSEM I MUSEM
OWOCOWYM
Składniki : Duża paczka kakaowych ciasteczek, 120 g masła,
puszka mango w syropie, duży kubek jogurtu naturalnego, kwaśna śmietana,
śmietanka kremówka, 100 g cukru, torebka cukru waniliowego, sok wyciśnięty z
połówki cytryny, 8 łyżeczek żelatyny
Oraz : ¾ szklanki wiórków kokosowych, świeże mango, olej.
Sposób wykonania – Masło stopić w rondelku. Ciastka
rozkruszyć w malakserze lub wałkiem na stolnicy, następnie wymieszać je z
płynnym masłem. Dno tortownicy posmarować olejem i od razu wlać przygotowaną
masę. Wstawić do lodówki. Kawałki mango zmiksować wraz z zalewą. Jogurt i
kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem
waniliowym. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, wystudzić. Część
żelatyny ( około 1/3 ) przełożyć do oddzielnego naczynia i domieszać do niej 5
łyżek musu z mango. Następnie połączyć to z resztą owocowego musu. W innym
naczyniu wymieszać pozostałą żelatynę z 4
łyżkami masy jogurtowej. Następnie wlać ją do reszty masy. Jeżeli
zacznie się od razu ścinać, możesz użyć blendera. Kremówkę ubić i ostrożnie domieszać
partiami do masy. Na spód z ciastek w formie wylać masę śmietanowo – jogurtową
i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i na wierzch wyłożyć mus z
mango. Gotowy torcik obsypać po obwodzie wiórkami, posypać też trochę na
wierzch. Ozdobić jeszcze plasterkami mango i wstawić do lodówki na minimum 3
godziny. Boki tortu można też posmarować konfiturą z mango lub brzoskwiniową.
Czas przygotowania ok 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz