Za parę dni będzie dzień matki. Pewnie do mnie przyjadą z uśmiechem na twarzy
i z życzeniami dwie córki. Z tej okazji myślami znalazłam się przy mojej mamie. Rok
temu jeszcze mieszkała z nami, a teraz już jej nie ma. Po ciężkiej chorobie na
raka odeszła z tego świata. Na początku ciągle o niej wspominałam, a teraz
coraz rzadziej. Co tydzień w sobotę jeżdżę na cmentarz i zapalam znicze.
Właśnie jutro też jadę z kwiatami w doniczce i piwoniami z ogródka. Pamięć o
najlepszej przyjaciółce, mamie w jednej osobie pozostanie do końca moich dni. Teraz
opiekuje się starszym schorowanym tatą. Chcę, żeby niał wszystko co mu potrzeba
i był zadowolony. Troszkę się rozpisałam z powodu wspomnień. Na niedzielę postanowiłam upiec ciasto. W ogródku mam sporo
rabarbaru i sezonowe wypieki są najlepsze. Niedawno wyczytałam, że rabarbar
ugotowany lub upieczony ma właściwości zdrowotne. Ucieszyłam się, bo lubię
kwaśny smak tego warzywa. Wykombinowałam smaczne ciasto bez pieczenia i podaje
przepis.
Składniki
Mafijne Choco, krakersy produkcji Dr. Gerarda , 1 kg
rabarbaru, 3 łyżki cukru, 2 galaretki truskawkowe, pół litra śmietany kremówki
30 procentowej, cukier waniliowy, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki gorącego mleka, czekolada gorzka
Wykonanie;
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć
ciastka mafijne choco . Rabarbar obrać, pokroić w drobniutką kostkę i wsypać
cukier. Po pół godzinie dusić parę minut na małym ogniu. Wyłączyć gaz i wsypać
galaretki. Tężejącą masę rabarbarową
wyłożyć na ciastka. Na masę ułożyć krakersy. żelatynę rozpuścić w mleku.
Śmietanę ubić dodając cukier waniliowy i żelatynę. Wyłożyć na ciastka. Wierzch
posypać utartą czekoladę i wstawić na noc do lodówki. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz