niedziela, 20 maja 2018

Dzień Matki


Za parę dni będzie dzień matki.  Pewnie do mnie przyjadą z uśmiechem na twarzy i z życzeniami  dwie córki.  Z tej okazji  myślami znalazłam się przy mojej mamie. Rok temu jeszcze mieszkała z nami, a teraz już jej nie ma. Po ciężkiej chorobie na raka odeszła z tego świata. Na początku ciągle o niej wspominałam, a teraz coraz rzadziej. Co tydzień w sobotę jeżdżę na cmentarz i zapalam znicze. Właśnie jutro też jadę z kwiatami w doniczce i piwoniami z ogródka. Pamięć o najlepszej przyjaciółce, mamie w jednej osobie pozostanie do końca moich dni. Teraz opiekuje się starszym schorowanym tatą. Chcę, żeby niał wszystko co mu potrzeba i był zadowolony. Troszkę się rozpisałam z powodu wspomnień. Na niedzielę  postanowiłam upiec ciasto. W ogródku mam sporo rabarbaru i sezonowe wypieki są najlepsze. Niedawno wyczytałam, że rabarbar ugotowany lub upieczony ma właściwości zdrowotne. Ucieszyłam się, bo lubię kwaśny smak tego warzywa. Wykombinowałam smaczne ciasto bez pieczenia i podaje przepis.
Składniki   
Mafijne Choco, krakersy produkcji Dr. Gerarda , 1 kg rabarbaru, 3 łyżki cukru, 2 galaretki truskawkowe, pół litra śmietany kremówki 30 procentowej, cukier waniliowy, 2 łyżki żelatyny,  4 łyżki gorącego  mleka, czekolada gorzka
Wykonanie;
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć ciastka mafijne choco . Rabarbar obrać, pokroić w drobniutką kostkę i wsypać cukier. Po pół godzinie dusić parę minut na małym ogniu. Wyłączyć gaz i wsypać galaretki.  Tężejącą masę rabarbarową wyłożyć na ciastka. Na masę ułożyć krakersy. żelatynę rozpuścić w mleku. Śmietanę ubić dodając cukier waniliowy i żelatynę. Wyłożyć na ciastka. Wierzch posypać utartą czekoladę i wstawić na noc do lodówki. Smacznego   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz