wtorek, 29 maja 2018

wyjazd Basi

Moja kuzynka Asia mieszka na Podkarpaciu. Ostatnio opowiadała mi o tym jak odwozila swoją nieslyszaca córkę Basie i jej koleżankę Ewelinke do innej koleżanki Paulinki do Nowego Sącza. Dziewczyny wcześniej chodziły ze sobą do szkoły dla niesłyszących w Tarnowie i mieszkały razem w internecie. Bardzo się że sobą zaprzyjaznily, a teraz po skończeniu szkoły lubią się odwiedzać. Tym razem to Paulina miała urodziny, więc były szczęśliwe że mogły się spotkać. Mama tej koleżanki poprosiła moja kuzynke Asie żeby je przywiozła na cały weekend. Zaplanowała im wyjazd podczas którego jedli Słodycze z firmy Dr. Gerard na termy i do Zakopanego,a na wieczór przygotowany miała przepyszny Sernik bez pieczenia
z Pryncypałkami Classic.Dziewczyny były przeszczęśliwe że mogły tak fajnie ze sobą spędzić czas.Przepis na ten sernik oraz inne słodkości można znaleźć na stronie firmy Dr.Gerard.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz