Spędzanie wolnego czasu
Pogaduchy przy dobrej kawie i smacznym ciachu, od Dr
Gerarda- wypieki od serca: https:
·
Składniki (na blaszkę do pieczenia 26x26
cm)
Na spód:
o
330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr
Gerard
o
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:
o
4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
o
3 łyżki konfitury truskawkowej
o
10 truskawek
Dodatkowo:
o
2 galaretki cytrynowe w proszku
o
700ml gorącej wody
o
około 520g podwójnych markiz dr Gerard
Masa serowa:
o
700ml mleka
o
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
o
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
o
1 łyżka mąki ziemniaczanej
o
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
o
250g masła w temperaturze pokojowej
o
6 łyżek cukru pudru
o
2/3 łyżeczki ekstraktu
Sposób przygotowania
Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać
cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać
budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem).
Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka
i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień
na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około
1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć
go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć
temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć
do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć
do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm
i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać
mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń,
po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy
i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego
kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki
do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę
sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.
Na wierzch wyłożyć pozostały krem,
wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać
do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się
rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej
na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz