sobota, 19 maja 2018

Spędzanie wolnego czasu


Spędzanie wolnego czasu

Pogaduchy przy dobrej kawie i smacznym ciachu, od Dr Gerarda- wypieki od serca: https:

 

·         Składniki (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)

Na spód:

o    330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
o    130g roztopionego, przestygniętego masła

Dekoracja:

o    4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
o    3 łyżki konfitury truskawkowej
o    10 truskawek

Dodatkowo:

o    2 galaretki cytrynowe w proszku
o    700ml gorącej wody
o    około 520g podwójnych markiz dr Gerard

Masa serowa:

o    700ml mleka
o    1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
o    1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
o    1 łyżka mąki ziemniaczanej
o    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
o    250g masła w temperaturze pokojowej
o    6 łyżek cukru pudru
o    2/3 łyżeczki ekstraktu

Sposób przygotowania
Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.
Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz