Pierwszy raz od bardzo dawna nie przygotowałam na niedzielę żadnego ciasta i dlatego dzisiaj musiałam to sobie wynagrodzić i upiekłam ciasto biszkoptowe z kremem, ciastkami i musem. Smakowało wybornie. Chcecie spróbować? Oto składniki:
Ciasto
-pół kostki margaryny
-150 g cukru
-2 jajka
-120 g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
-250 g serka riccota
-400 ml śmietany 30%
-100 g cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
Mus truskawkowy
-400 g truskawek
-80 g cukru pudru
-1 opakowanie galaretki truskawkowej
Dodatkowo
-ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe od Dr Gerard
Sposób przygotowania: w misce ucieram miękką margarynę wraz z cukrem. Dodaję jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję krótko, a następnie przekładam ciasto do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmuję i studzę. Krem: mocno schłodzoną śmietankę 30% ubijam na sztywno pod koniec dodaję cukier puder. Na sam koniec dodaję serek ricotta i krótko miksuję do połączenia się składników. Do szklanki wsypuję żelatynę i zalewam wodą, podgrzewam w mikrofalówce i dokładanie mieszam. Do żelatyny dodaję troszkę kremu, dokładnie mieszkam i przelewam do miski krótko miksując. Na zimny biszkopt wykładam krem, układam ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe i wstawiam do lodówki, aby masa stężała. Mus: truskawki przekładam do miski i dokładnie je rozgniatam, zasypuję cukrem pudrem i odstawiam. Galaretkę rozpuszczam w połowie ilości wody jaka jest na opakowaniu, a następnie zalewam nią truskawki. Lekko tężejący mus wylewam na ciastka. Ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem musi spędzić w lodówce kilka godzin. Do przygotowania wykorzystajcie tylko i wyłącznie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz