Zestawienie migdałów z truskawkami to smak, który zachwyci
każdego. Oto przepis, jakiego dobra gospodyni domowa nie może pominąć.
TARTA OWOCOWA Z
KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ.
Składniki :
Na ciasto : 220 g cukru, 340 g mąki, 250 g masła, torebka
cukru waniliowego, szczypta soli.
Na kruszonkę migdałową
: 130 g migdałów, łyżeczka cukru migdałowego
Oraz : 300 g truskawek, cukier
puder do posypania.
Sposób wykonania – Truskawki
umyć, osuszyć i usunąć z nich szypułki. Przekroić je na połówki. Posypać 4 łyżkami
cukru i odstawić na pół godziny. Zrobić ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę,
dodać chłodne masło w kawałkach, resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę
soli. Składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. 2/3 ciasta przełożyć do
formy na tartę. Rozprowadzić je gładko na dnie i docisnąć, robiąc nieco niższy
brzeg. Przygotować kruszonkę. Migdały posiekać i wymieszać z pozostałym
ciastem, ugniatając tak, by powstały duże okruchy. Piec spód około 12 minut w
temperaturze 190 C. Ciasto wyjąć z piekarnika. Truskawki ostrożnie odsączyć i
wyłożyć na wierzch tarty. Obficie posypać je kruszonką. Piec całość 35 – 45
minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać placek cukrem
pudrem. Czas przygotowania około 60 minut.
Ciasto sprawdza się na każdą okazję.
Jutro znowu je wykorzystam . Mamy imieniny babci, więc trzeba przygotować coś
słodkiego. Na poczęstunek oprócz tarty będą oczywiście wyroby DR GERARDA. MAFIJNE
choco już czekają by wprawić gości w szampański nastrój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz