wtorek, 29 maja 2018

COŚ SŁODKIEGO



Zestawienie migdałów z truskawkami to smak, który zachwyci każdego. Oto przepis, jakiego dobra gospodyni domowa nie może pominąć.
TARTA OWOCOWA Z KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ.
Składniki :
Na ciasto : 220 g cukru, 340 g mąki, 250 g masła, torebka cukru waniliowego, szczypta soli.
Na kruszonkę migdałową  : 130 g migdałów, łyżeczka cukru migdałowego
Oraz : 300 g truskawek, cukier puder do posypania.
Sposób wykonania – Truskawki umyć, osuszyć i usunąć z nich szypułki. Przekroić je na połówki. Posypać 4 łyżkami cukru i odstawić na pół godziny. Zrobić ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać chłodne masło w kawałkach, resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. 2/3 ciasta przełożyć do formy na tartę. Rozprowadzić je gładko na dnie i docisnąć, robiąc nieco niższy brzeg. Przygotować kruszonkę. Migdały posiekać i wymieszać z pozostałym ciastem, ugniatając tak, by powstały duże okruchy. Piec spód około 12 minut w temperaturze 190 C. Ciasto wyjąć z piekarnika. Truskawki ostrożnie odsączyć i wyłożyć na wierzch tarty. Obficie posypać je kruszonką. Piec całość 35 – 45 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać placek cukrem pudrem. Czas przygotowania około 60 minut.
Ciasto sprawdza się na każdą okazję. Jutro znowu je wykorzystam . Mamy imieniny babci, więc trzeba przygotować coś słodkiego. Na poczęstunek oprócz tarty będą oczywiście wyroby DR GERARDA. MAFIJNE choco już czekają by wprawić gości w szampański nastrój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz