poniedziałek, 28 maja 2018

na Juwenaliach

Każdego roku studenci mają swoje juwenalia. Nie wiedziałem jak to wygląda w szczegółach, tak jak moja przyjaciółka Basia, ponieważ nigdy nie studiowalismy,ale Basia poprosiła swojego syna Tomka żeby jej o tym opowiedział. Syn Basi studiuje w    Rzeszowie.Mówił że juwenalia trwają przeważnie 3 dni. Kilka miesięcy wcześniej, kiedy są planowane, to władze uczelni z władzami danego miasta,w tym wypadku Rzeszowa ustalają datę,  program imprezy,płatności i dogrywają wszystkie szczegóły. Juwenalia są po prostu tak zwanymi rządami studentów  w danym mieście przez 3 dni.Zaczynają się pa radą, takim przemarszem studentów główną ulica miasta, a prezydent  Rzeszowa wręcza im na koniec ogromny symboliczny klucz do miasta. Potem zaczynają,się gry, koncerty i zabawy i tak jest przez 3  dni.W tym roku  główną gwiazdą był Sławomir, ale   był też fajny występ zespołu Kombi i Łzy. Oczywiście były wydzielone specjalnie strefy,w których można było pić piwo, ale było też coś nowego w tym roku. Dla tych, którzy chcieli tylko napoje bezalkoholowe otworzono specjalne kafejki,w których do napojów serwowano przepyszne Słodycze z firmy Dr. Gerard. Tomek opowiadał że studentki prowadzące te kafejki miały dużo pracy i ciągle musiały podawać przepis na Sernik bez pieczenia
z Pryncypałkami Classic,i nie tylko a wszystkie przepisy można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz