Śniadanie w naszym domu, to dobry początek dnia, szczególnie
dla moich dzieci. Wszystko to za sprawą produktów DR GERARDA. WITAM CIASTKA NA
DZIEŃ DOBRY zawsze wprawiają moje maluchy w świetne humory. Dlatego zwykle
staram się, aby ich nie zabrakło. Wczoraj niestety nie zauważyłam, że zapasy
się skończyły. Przez swoją nieuwagę miałam trochę pracy, ponieważ w zamian
musiałam upiec
CIASTO Z MIODEM,
CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Składniki :
Na ciasto : 50 dag mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 20 dag
masła, 2 łyżki miodu, 2 jajka, łyżeczka sody.
Na masę : litr mleka, ¾ szklanki cukru, 20 dag masła,
opakowanie cukru waniliowego, 9 łyżek kaszy manny.
Oraz : 10 dag gorzkiej czekolady, 20 dag posiekanych
orzechów włoskich, 2 łyżki masła.
Sposób wykonania – W misce utrzeć masło z cukrem. Miksując,
dodać miód, jajka ( jedno po drugim ), mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto
podzielić na 4 równe części i piec na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze
160 C. Wyjąć i wystudzić. Przygotować masę : mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym
i masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość
pogotować, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Odstawić. Gdy lekko przestygnie
powstały krem podzielić na 3 części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy
manny. W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną
czekoladę, i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie mieszać do chwili, aż
czekolada się roztopi. Wystudzoną polewą polać ciasto. Gdy ostygnie, posypać
uprażonymi wcześniej orzechami. Czas przygotowania około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz