Dzisiaj z samego rana zdzwoniłem się z moimi przyjaciółmi z Iławy.A że była piękna pogoda zaproponowali mi abym do nich przyjechał.Samochód miałem w naprawie więc byłem skazany na pociąg.Sprawdziłem rozkład i udałem się na PKP,po półtorej godzinie jazdy pociągiem zajechałem do Iławy.Znajomi Czekali na mnie na dworcu.Wsiedliśmy do ich samochodu i Dojechaliśmy nad jezioro,koło którego była piękna działka z domkiem.Okazało się że to jest działka moich przyjaciół,którą niedawno kupili.Spędziliśmy na niej cały dzień podczas którego było pieczenie kiełbasek,szaszłyków.Pod koniec dnia znajoma poczęstowała wszystkich słodyczami firmy Dr. Gerard oraz Sernikiem bez pieczenia z Pryncypałkami Classic,przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g)
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz