piątek, 18 maja 2018

Informacje o marcepanie

Delektując się słodyczami firmy Doktor Gerard szukałem w Internecie informacji o marcepanie. O to co znalazłem. (Marcepan - popularny przysmak, który możemy dostać w niemalże każdym sklepie. Batoniki, cukierki, ciasta, polewy, nadzienia - sposobom na wykorzystanie marcepanu nie ma końca. Wielu z nas marcepan kojarzy się ze świętami Bożego na rodzenia. Marcepan to po prostu zmielone migdały utarte z cukrem. Często można uświadczyć marcepanu z olejkami aromatycznymi, szczególnie o zapachu migdałowym lub różanym. W sklepach dostępne są zarówno małe marcepanowe słodycze (cukierki, batoniki itp.), jak i gotowe masy marcepanowe użyteczne przy robieniu wypieków. Popularnością cieszy się barwiony marcepan, z którego wyrabia się przeróżne słodkie figurki - owoce, zwierzątka, kwiaty. Marcepan: historia Marcepan przywędrował do Europy najprawdopodobniej z krajów arabskich. Podobno wymyślili go Persowie. Perski doktor, Rhazes, już w IX wieku pisał o zdrowotnych właściwościach pasty z orzechów i cukru. Ze swojego marcepanu dumni są mieszkańcy Toledo w Hiszpanii, w którym ten migdałowy przysmak wytwarza się do dziś. Niektórzy utrzymują, że marcepan pojawił się tam już w IX wieku, inni, że w XII. Wszyscy są zgodni jednak co do tego, iż wywodzi się z krajów arabskich. W Toledo znajduje się mnóstwo sklepików i kawiarenek, w których sprzedaje się głównie marcepan. Przysmak produkują również siostry zakonne i rozprowadzają go w swoich klasztorach. W dzisiejszych czasach marcepan jest czasami zastępowany przez inne, tańsze masy, często aromatyzowane esencją migdałową w celu zwiększenia podobieństwa do marcepanu. Marcepan jest masą zawierającą, zamiast migdałów, zmielone jądra pestek brzoskwini lub moreli. Arachipan wytwarza się z orzechów arachidowych, zaś keszupan z orzechów nerkowca. Aby ułatwić rozpoznawanie prób nieuczciwej sprzedaży wyrobów z takich mas jako zawierających oryginalny marcepan, znakuje się je dodatkiem skrobi (zob.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz