Składniki:
- 220g mąki pszennej (oryginał: 1,5 szklanki)
- 220g mąki żytniej (oryginał: 1,5 szklanki) *
- 150g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru (oryginał: 1 szklanka)
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 250g miodu
- 3 jajka (średniej wielkości)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 150g bakalii (np. po 50g orzechów laskowych, migdałów* i rodzynek)
Sposób przygotowania:
- Przygotować bakalie. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Prażyć w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 160°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut. Migdały obrać ze skórki i osuszyć. Wszystkie bakalie posiekać, przełożyć do miski i odstawić na bok.
- Miód roztopić z masłem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąki wsypać do miski. Jedną łyżkę odłożyć i wymieszać ją z bakaliami. Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać ostudzony miód z masłem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki na przemian z kefirem. Mieszać tylko do połączenia składników.
- Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą bakalie.
- Ciasto przełożyć na formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 160°C. Po 15min. pieczenia zwiększyć temperaturę do 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
Polecam tez pryncytorcik d4. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz