środa, 30 maja 2018

Doskonały piernik

Składniki:
  • 220g mąki pszennej (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 220g mąki żytniej (oryginał: 1,5 szklanki) *
  • 150g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru (oryginał: 1 szklanka)
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 250g miodu
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 150g bakalii (np. po 50g orzechów laskowych, migdałów* i rodzynek)


Sposób przygotowania:
  1. Przygotować bakalie. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Prażyć w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 160°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut. Migdały obrać ze skórki i osuszyć. Wszystkie bakalie posiekać, przełożyć do miski i odstawić na bok.
  2. Miód roztopić z masłem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąki wsypać do miski. Jedną łyżkę odłożyć i wymieszać ją z bakaliami. Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
  4. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać ostudzony miód z masłem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki na przemian z kefirem. Mieszać tylko do połączenia składników.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą bakalie.
  6. Ciasto przełożyć na formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 160°C. Po 15min. pieczenia zwiększyć temperaturę do 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
Polecam tez pryncytorcik d4. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz