środa, 23 maja 2018

Pyszny czekoladowy deser

Wczoraj wypróbowałam pewien przepis na ciasto biszkoptowe z kawałkami czekolady, przełożone kremem i słodyczami Dr Gerarda, a całość została zalana galaretką i udekorowana bitą śmietaną. W efekcie wyszedł pyszny, czekoladowy deser, idealny do popołudniowej kawki lub na każdą inną okazję. Chcecie wypróbować? Oto składniki: 

Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki mąki pszennej
-pół tabliczki mlecznej czekolady

Krem
-500 ml śmietany kremówki 30%
-1 bita śmietana w proszku
-pół szklanki cukru
-pół tabliczki czekolady deserowej
-1/3 szklanki ciepłej wody
-3 łyżki żelatyny

Dodatkowo
-2 galaretki o smaku truskawki i maliny
-wafelki pryncytorcik od Dr Gerard około 35 sztuk (może być więcej albo mniej w zależności w jakich odstępach je ułożycie)
-bita śmietana w sprayu

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Dodaję cukier, żółtka i miksuję. Wsypuję sypkie składniki i mieszam już szpatułką. Na koniec dodaję startą czekoladę i mieszam. Przekładam do blaszki (25/30 cm) i piekę 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przecinam na dwa blaty. Krem: śmietanę kremówkę ubijam z bitą śmietaną w proszku na sztywno. Dodaję cukier. Czekoladę drobno kroję. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, zostawiam do lekkiego stężenia i łączę z masą. Na koniec wsypuję posiekaną czekoladę i mieszam. Połowę masy wykładam na pierwszą część biszkoptu, przykrywam drugą częścią biszkoptu i wykładam resztę masy, na której układam wafelki pryncytorcik. Galaretki rozpuszczam według przepisu na opakowaniu, zostawiam do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylewam na ciastka. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem każdy kawałek ciasta dekoruję bitą śmietaną. Koniecznie wypróbujcie, a do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz