Ciasto kakaowe
-1 ¾ szklanki mąki
-¾ szklanki kakao
-½ szklanki oleju
-1 szklanka cukru
-1 szklanka maślanki
-1 szklanka kawy zaparzonej z 4 łyżek
-2 łyżeczki sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
Krem
-5 żółtek
-750 ml mleka
-1 budyń waniliowy
-2 galaretki cytrynowe
-200 g masła
-puszka ananasów
Polewa
-25 g margaryny
-pół szklanki cukru pudru
-4 łyżki kakao
-1 łyżeczka żelatyny
-3 łyżki wrzątku
Dodatkowo
-słodycze od Dr Gerard: czekoladki Pasja kokos 1,5 opakowania i rurki waflowe z kremem kokosowym kilka sztuk
Sposób przygotowania: ciasto kakaowe: do miski wlewam maślankę, olej, jajka i wsypuję cukier. Miksuję do połączenia się składników. Dodaję resztę składników oprócz kawy i krótko miksuję. Na końcu wlewam gorącą kawę cały czas miksując i przelewam do blaszki (25/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 190 stopniach. Zimne ciasto przecinam na 2 części. Krem: galaretki cytrynowe rozpuszczam w szklance wrzątku. Żółtka ucieram z 3 łyżkami cukru, dodaję budyń wymieszany w ½ szklanki mleka, roztwór wlewam na pozostałe gotujące się mleko. Mieszam do zgęstnienia, a następnie odstawiam do wystudzenia. Zimny budyń ucieram na puszystą masę z masłem, wlewam lekko tężejącą galaretkę, miksuję i dodaję pokrojone ananasy. Polewa: najpierw rozpuszczam w rondelku margarynę, dodaję cukier, a gdy już się rozpuści, to zdejmuję z ognia i dodaję kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszam. Lekko studzę. Na pierwszą część ciasta wykładam połowę kremu, układam czekoladki Pasja( w odstępach 1 cm), przykrywam resztą kremu i wykładam drugą część ciasta. Wierzch polewam polewą i posypuję rurkami waflowymi (pokrojonymi na mniejsze kawałki). Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego wypieku wykorzystajcie niezastąpione i jedyne w swoim rodzaju ciastka od Dr Gerarda. Poprawa nastroju gwarantowana. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz