wtorek, 29 maja 2018

bilety

Moja kuzynka Asia bardzo lubi podróżować ze swoją córką Basią. Ostatnio opowiadała mi jak kupowala bilety na dworcu PKP w Dębicy na podróż do Gdyni i z powrotem na pendolino. Jak się potem okazało,dzień przed wyjazdem, późnym wieczorem gdy Asia przygotowywała swoje bagaże i bilety, zauważyła że ma na bilecie powrotnym zła datę wyjazdu z Gdyni. Bardzo się tym zmartwila, ale postanowiła na drugi dzień czyli w dzień wyjazdu przyjechać wcześniej na dworzec, by wszystko sprostowac. Oczywiście wszystko dobrze się skończyło.Pani w kasie znalazła miejsca na powrót mojej kuzynki w odpowiednim czasie i zamieniła bilety, a na dodatek Asie i jej córkę Basie spotkała duża niespodzianka. Na hali dworca PKP byli przedstawiciele firmy cukierniczej Dr.Gerard i czestowali podróżnych swoimi słodyczami.Gdy zauważyli moją kuzynke wyjasniajaca swoje pomylone bilety, postanowili ja potraktować specjalnie, zapraszając ja na pokaz cukierniczy do Gdyni. Kuzynka weszła później jak mi opowiadała na stronie internetową firmy Dr.Gerard i znalazła ciekawy przepis naSernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz