piątek, 31 maja 2019

NIESPODZIANKA

W sobotę mój brat ma swoje święto. Kończy 50 lat. To piękny wiek. Muszę przygotować dla niego jakąś niespodziankę. Mieszkamy razem, więc nie będzie to trudne. Jak wróci z pracy na stole zastanie swoje ulubione KRAKERSY SOLONE ARTUR DR GERARDA i TORT ŚMIETANOWO – ORZECHOWY W PŁATKACH. Składniki : 10 białek, 10 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 150 g zmielonych orzechów laskowych i migdałów Masa : 10 żółtek, 10 łyżek cukru, 5,5 łyżek mąki, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 330 ml mleka, 200 g masła Krem : 500 g śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, Oraz : 200 g płatków migdałowych, maliny mrożone. Sposób wykonania – Białka ubić na sztywno, następnie powoli wsypywać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę oraz orzechy z migdałami. Lekko wymieszać. Dwie tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do nich ciasto i piec 2 biszkopty w 180 C około 10 – 12 minut. Przygotować masę budyniową. Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać w naczyniu. Gotować powoli tak, jak budyń, mieszając do zgęstnienia. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodawać chłodny budyń. W drugim naczyniu ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodając 4 łyżki cukru. Dwa przestudzone blaty biszkoptowe rozkroić poziomo. Na pierwszy wyłożyć ¼ kremu budyniowego i ¼ kremu z bitej śmietany. Czynność powtarzać, aż zostanie ostatni płat ciasta. Wyłożyć na niego resztę kremu budyniowego, a pozostałą masę śmietanową rozprowadzić po obwodzie tortu. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Obsypać nimi cały tort. Na środek wyłożyć lekko zmrożone maliny. Wstawić ciasto do lodówki na 2 godziny. Czas przygotowania 110 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz