poniedziałek, 27 maja 2019

W dzień mamy

W dzień mamy z wnuczką zrobiliśmy ciasto makowo serowez strony Doktora Gerarda. Wnusia jak mogła bardzo mi pomagała. Dzień wcześniej poszliśmy po prezęt dla jej mamy. Kupiliśmy jej piękną bluzkę i do tego słodycze od firmy doktor Gerard.Mama była bardzo zaskoczona niespodzianką od swojej córki. Składniki Spód: • 330 g biszkoptów z nadzieniem morelowym Juppi! Dr Gerard Do nasączenia: • 90 ml wody • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka cukru pudru Krem: • 700 g gotowej masy makowej z puszki • 2 łyżki suchego maku, niemielonego • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% • 450 g gotowego sera na sernik • 20 g żelatyny + 180 ml wody • 4 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 2/3 łyżeczki ekstraktu migdałowego Wierzch: • 230 g biszkoptów z nadzieniem morelowym Juppi! Dr Gerard • 2 galaretki wiśniowe lub morelowe • 900 ml gorącej wody Sposób przygotowania Spód: Blaszkę o wymiarach 26×26 cm wyłóż papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładaj biszkopty Juppi!Dr Gerard. Składniki do nasączenia wymieszaj i nasącz biszkopty w blaszce. Którą stroną do góry? Nieoblaną? Krem: 1. Ser przełóż do miski i wymieszaj mikserem tak, aby był bardziej kremowy. 2. Żelatynę wsyp do rondelka, zalej 180 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby napęczniała. 3. Następnie podgrzewaj, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotuj!, podgrzewaj przez około 60 sekund). Zdejmij z ognia. 4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno (tak na 3/4). Połowę gotowej śmietanki i oba ekstrakty dodaj do sera, wymieszaj mikserem. Następnie dodaj pozostałą śmietankę i znów wymieszaj. Cały czas mieszając mikserem, w 3 lub 4 partiach wlej żelatynę. Dodaj masę makową, suchy mak i dokładnie wymieszaj. 5. Gotowy krem wylej na biszkopty w blaszce, wyrównaj. Na wierzchu, czekoladą do góry, poukładaj biszkopty Juppi! Dr Gerard, zachowując między nimi nieduże odstępy. Blaszkę wstaw do lodówki. 6. Obie galaretki przesyp do miski i zalej 900 ml gorącej wody. Następnie mieszaj, aż do rozpuszczenia galaretki i odstaw do całkowitego ostygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć (trochę to potrwa). 7. Lekko tężejącą galaretkę wylej na ciasto i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz