czwartek, 30 maja 2019

Normalne ciasto



     Dzisiaj po długiej przerwie przyjechała moja córcia, musiałam szybciutko zrobić coś słodkiego na przywitanie mojego skarba. A tym bardziej że zbliża się Dzień Dziecka.
Wpadłam na pomysł że zrobię normalne ciasto bardzo szybkie w wykonaniu i o bardzo orzechowym smaku.

Składniki
-2 opakowania krakersów Artur Dr Gerarda
-200 g orzechów włoskich
-500 ml śmietanki tortowej 36%
-1 szklanka mleka zwykłego
-1 szklanka cukru
-2 łyżki żelatyny
-50 g czekolady gorzkiej
-2 łyżki cukru pudru

Orzechy wsypujemy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie przepuszczamy przez maszynkę.
W garnku gotujemy szklankę mleka z szklanką cukru, dodajemy zmielone orzechy i przez chwilkę gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, one najpierw są trochę rzadkie potem gęstnieją.
W kwadratowej blaszce  wyłożonej papierem układamy warstwę krakersów na nie połowę masy orzechowej, przykrywamy znowu krakersami.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, odstawiamy by lekko ostygło. Naszą śmietankę oczywiście bardzo zimną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Odkładamy 4 łyżki do polewy, a do reszty wlewamy chłodną żelatynę cały czas ubijając.
Wykładamy naszą śmietankę na krakersy, przykrywamy następną warstwą krakersów. Na to wykładamy drugą połowę kremu orzechowego i znowu krakersy.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą, do płynnej ale nie gorącej dodajemy odłożoną wcześniej śmietanę, mieszamy, wykładamy na krakersy i gotowe. Czekamy tylko by krakersy zmiękły od mas i możemy zajadać. Moje dziecko będzie wniebowzięte.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz