Ciasto
-3 szklanki mąki pszennej
-1,5 szklanki cukru
-1,5 szklanki oleju
-5 jajek
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-400 g szpinaku mrożonego
Krem
-500 ml śmietanki kremówki 36 %
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa
Pianka
-500 ml śmietanki 30%
-3 galaretki truskawkowe
-500 g truskawek
Dodatkowo
-biszkopty z nadzieniem truskawkowym i kremem o
smaku śmietankowym od Dr Gerard opakowanie
-3 galaretki truskawkowe
-500 g truskawek
Sposób przygotowania: ciasto: szpinak rozmrażam, odsączam na durszlaku. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dolewam olej i wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksując dodaję szpinak i dokładnie mieszam. Wlewam na blaszkę (25/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut i piekę w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystudzenia. Krem: galaretkę krystaliczną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Schłodzoną śmietankę i serek ubijam mikserem na sztywno pod koniec ubijania wsypuję cukier puder. Tężejącą galaretkę wlewam do ubitej śmietany i krótko miksuję. Krem wylewam na ciasto szpinakowe. Na kremie układam (w równych odstępach) przekrojone na połówki podłużne biszkopty. Pianka: truskawki miksuję, gotuję, dodaję galaretki i dokładnie mieszam, odstawiam do wystudzenia. Śmietanę ubijam, dodaję wystudzony mus truskawkowy. Masę wylewam na słodycze Dr Gerarda i schładzam. Truskawki kroję na połówki i układam na piance. Galaretki rozpuszczam w 700 ml wody i tężejącą wylewam na wierzch ciasta. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz