środa, 29 maja 2019

W GOTOWOŚCI

Gdzie szykuje się wyjazd, tam zawsze stoją w gotowości słodycze DR GERARDA. Jutro znowu spełnią swoją rolę. Jedziemy na wieś. Już kupiłam CIASTKA LISTKI Z CUKREM I POLEWĄ, a do towarzystwa upiekłam też BUCHTY DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI. Składniki : 350 ml mleka, 8,5 dag masła lub margaryny, 1 cytryna, 37,5 dag mąki pszennej, 1 torebka suszonych drożdży, szczypta soli, 10 dag cukru, 1 jajko, 1 słoik kompotu z wiśni, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 7,5 dag kremowej śmietany, 2,5 dag płatków migdałów, cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania – Podgrzać 175 ml mleka. Stopić 6 dag masła. Sparzyć cytryny, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę pszenną wymieszać z suszonymi drożdżami. Dodać szczyptę soli, 5 dag cukru i skórkę z cytryny. Wbić jajko, wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlać stopione masło. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Wiśnie osączyć na sitku. Zalewę wymieszać w garnku z 2,5 dag cukru i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 5 łyżkami ziemnej wody. Wlać do wrzącego płynu i gotować, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dołożyć wiśnie. Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować w kule i ułożyć je ciasno w żaroodpornym naczyniu – jedna obok drugiej. Przykryć i odstawić na 30 minut, by podrosły. Pozostałe mleko wymieszać w garnku ze śmietaną, resztą masła, cukru i cukrem waniliowym. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Polać tym buchty w formie. Piec 25 – 30 minut w 200 C. Buchty posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Podawać z sosem wiśniowym. Czas przygotowania około 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz