czwartek, 30 maja 2019

Na działce

Pogoda się poprawiła. U mnie cały czas padało. Wyszło słońce więc z rodziną wybrałem się na działkę. Poszliśmy ze względu na wnuczkę by się wylatała. Kupiliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard do tego zrobiłemJaponskie-ciasteczka-mochiz strony Doktora Gerarda. Wusia jak zwykle chciała a bym skakał z nią na trampolinie. Wymęczyła mnie ale to mi nie przeszkadzało, mam ją tylką jedną. Bardzo ochoczo pomaga jak może, nawet kosiła ze mną trawę. Na działce są zawsze jakieś prace więc się nie nudzi. Pod wieczór sama chciała iść do domu. Składniki • 100 g glutenowej mąki ryżowej • 160 ml wody • Dwie łyżki cukru pudru • Zielona herbata matcha • Wafelki Pryncypałki classic • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej • Skrobia ziemniaczana Sposób przygotowania Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie. Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników. Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały. Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń. W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks. Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz