Przepyszne ciasto.
Zbliża się piątek
a więc trzeba pomyśleć o upieczeniu czegoś słodkiego. W tym
tygodniu zrobiłam już pyszną, pachnącą drożdżówkę z
rabarbarem. Pojawił się już na straganach oraz na mojej działce.
Jak tylko zobaczyłam, że można już go zrywać pierwsze co mi
przyszło do głowy to właśnie drożdżówka. Chwilka pracy już
była gotowa do po południowej kawy. Oczywiście kiedy robiłam
zakupy nie mogłam przejść obok pysznych Pryncypałek dr
Gerarda. Już po drodze zaczęłam je chrupać. Na ten weekend
upiekę coś lekkiego, ożywczego a zarazem pachnącego latem czyli
biszkopt z truskawkami i galaretką. Nie wymaga dużo pracy a znika w
chwilę. Do przygotowania potrzebujemy biszkopt najlepiej
własnoręcznie upieczony. Do mojego biszkoptu potrzebujemy pięć
jajek. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy kilka
kropli cytryny i proszek do pieczenia mieszamy. Ubijamy z odrobiną
soli białka na sztywną pianę powoli dodajemy żółtka i mąkę
trzy czwarte szklanki oraz jeden ciemny budyń i jedna łyżka
ciemnego kakao. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto
biszkoptowe wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy trzydzieści minut. Po wystudzeniu można na wierzch
przygotować delikatny krem z serków waniliowych czy serka
mascarpone. Ja tym razem na biszkopcie poukładam truskawki i zaleję
je gęstniejącą galaretką truskawkową. Myślę, że mimo tego, że
bardzo proste w przygotowaniu ciasto to jakże pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz