czwartek, 23 maja 2019

Przepyszne ciasto.


Przepyszne ciasto.

Zbliża się piątek a więc trzeba pomyśleć o upieczeniu czegoś słodkiego. W tym tygodniu zrobiłam już pyszną, pachnącą drożdżówkę z rabarbarem. Pojawił się już na straganach oraz na mojej działce. Jak tylko zobaczyłam, że można już go zrywać pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie drożdżówka. Chwilka pracy już była gotowa do po południowej kawy. Oczywiście kiedy robiłam zakupy nie mogłam przejść obok pysznych Pryncypałek dr Gerarda. Już po drodze zaczęłam je chrupać. Na ten weekend upiekę coś lekkiego, ożywczego a zarazem pachnącego latem czyli biszkopt z truskawkami i galaretką. Nie wymaga dużo pracy a znika w chwilę. Do przygotowania potrzebujemy biszkopt najlepiej własnoręcznie upieczony. Do mojego biszkoptu potrzebujemy pięć jajek. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy kilka kropli cytryny i proszek do pieczenia mieszamy. Ubijamy z odrobiną soli białka na sztywną pianę powoli dodajemy żółtka i mąkę trzy czwarte szklanki oraz jeden ciemny budyń i jedna łyżka ciemnego kakao. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy trzydzieści minut. Po wystudzeniu można na wierzch przygotować delikatny krem z serków waniliowych czy serka mascarpone. Ja tym razem na biszkopcie poukładam truskawki i zaleję je gęstniejącą galaretką truskawkową. Myślę, że mimo tego, że bardzo proste w przygotowaniu ciasto to jakże pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz