czwartek, 23 maja 2019

Tanie ciacho z makiem


Witam. Na majowe, ,,piękne, słoneczne” dni proponuję, słodycze firmy ,,Dr Gerard”. Ostatnio kupiłam ciastka Listki z cukrem i polewą, były wyśmienite. Poczęstowałam nimi moją sąsiadkę, która odwdzięczyła mi się przepisem na ciasto makowe. Ciasto upiekłam, i też było rewelacyjne. Na sam wierzch dodałam pokruszone ciastka Pryncypałki, i polałam je czekoladą. Mniam, mniam. Oto przepis. Składniki, których potrzebuję to: 2,5 szklanki mąki, 25 dkg margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany, 4 jaja, 1 cukier waniliowy, masa makowa - puszka 900 gram. Pracę swą zaczęłam, od schrupania ciasteczka Pryncypałków ,,Dr Gerard, a tak na serio: mąkę, cukier i jaja miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję proszek do pieczenia, wymieszany z mąką, na koniec dodaję śmietanę, i chwilkę miksuję. Natomiast 3/4 ciasta wykładam na formę, na to wykładam masę makową, a na masę resztę ciasta. Piekę w średnio gorącym piecu 180 stopniach ok. 50 minut. Upieczone cisto, posypuję pokruszonymi Pryncypałkami, i polewam polewą czekoladową.            Jak już to ciacho miałam upieczone, kawałek zaniosłam swojej sąsiadce. Spróbowała, i stwierdziła, że jest lepsze niż jej. Uśmiechnęłam się, i powiedziałam, że może to zasługa pokruszonych ciastek Pryncypałek ,,Dr Gerard”. Sąsiadka stwierdziła, że na pewno. Siedziałyśmy obie około trzech godzin. Dostałam jeszcze kilka przepisów, które Wam przekażę. Pomyślałam sobie, że muszę założyć jakiś zeszyt z przepisami. Już jeden mam, ale jest w stanie tragicznym. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz