Witam. Na majowe, ,,piękne,
słoneczne” dni proponuję, słodycze firmy ,,Dr Gerard”. Ostatnio kupiłam ciastka
Listki z cukrem i polewą, były wyśmienite. Poczęstowałam nimi moją sąsiadkę,
która odwdzięczyła mi się przepisem na ciasto makowe. Ciasto upiekłam, i też
było rewelacyjne. Na sam wierzch dodałam pokruszone ciastka Pryncypałki, i
polałam je czekoladą. Mniam, mniam. Oto przepis. Składniki, których potrzebuję
to: 2,5 szklanki mąki, 25 dkg margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku
do pieczenia, 4 łyżki śmietany, 4 jaja, 1 cukier waniliowy, masa makowa -
puszka 900 gram. Pracę swą zaczęłam, od schrupania ciasteczka Pryncypałków ,,Dr
Gerard, a tak na serio: mąkę, cukier i jaja miksuję do uzyskania jednolitej
masy. Dodaję proszek do pieczenia, wymieszany z mąką, na koniec dodaję śmietanę,
i chwilkę miksuję. Natomiast 3/4 ciasta wykładam na formę, na to wykładam masę
makową, a na masę resztę ciasta. Piekę w średnio gorącym piecu 180 stopniach
ok. 50 minut. Upieczone cisto, posypuję pokruszonymi Pryncypałkami, i polewam
polewą czekoladową. Jak już to
ciacho miałam upieczone, kawałek zaniosłam swojej sąsiadce. Spróbowała, i
stwierdziła, że jest lepsze niż jej. Uśmiechnęłam się, i powiedziałam, że może
to zasługa pokruszonych ciastek Pryncypałek ,,Dr Gerard”. Sąsiadka stwierdziła,
że na pewno. Siedziałyśmy obie około trzech godzin. Dostałam jeszcze kilka
przepisów, które Wam przekażę. Pomyślałam sobie, że muszę założyć jakiś zeszyt
z przepisami. Już jeden mam, ale jest w stanie tragicznym. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz